Cannes 2015: végleges a versenyprogram

Borítókép: Cannes 2015: végleges a versenyprogram Forrás: europress
Magyar film is versenyez, és a zsűrinek most először két elnöke lesz. Ó, és hallottátok, hogy idén tilos a szelfizés a vörös szőnyegen?

Csütörtökön egy francia és egy mexikói filmmel bővült, és ezzel végleges lett a 2015-ös cannes-i filmfesztivál programja. A világ talán legnagyobb felhajtással megrendezett filmfesztiválján idén magyar film is indul a hivatalos versenyprogramban. Íme a legfontosabb tények, amiket tudnunk kell a május 13-án kezdődő 2015-ös cannes-i filmfesztiválról:

1. A zsűri elnöke a fesztivál történetében először két ember lesz: Joel és Ethan Coen (Nem vénnek való vidék, Fargo)

2. A magyar film, Nemes Jeles László Saul fia című alkotása a versenyprogram egyetlen elsőfilmje. Öt éve ez az első magyar film a hivatalos versenyprogramban (nem mintha lenne miért panaszkodnunk, hiszen 2014-ben az Un certain regard szekciót a Fehér isten nyerte).

3. Beválogatták a versenyprogramba a The Tale of Tales című, olasz–amerikai koprodukcióban készült filmet Salma Hayek és Vincent Cassel főszereplésével,

4. valamint egy Macbeth-feldolgozást, amelyben Michael Fassbender és Marion Cotillard alakítják a Macbeth-házaspárt. A Sicario című amerikai krimit Emily Blunt és Benicio del Toro főszereplésével mutatják be Cannes-ban. Gus van Sant filmjét is az esélyesek között emlegetik: a The Sea of Trees-ben Matthew McConaughey és Naomi Watts tündökölnek.

5. Az egyik legnagyobb várakozással övezett versenymű a Carol, amelyben egy 50-es évekbeli áruházi eladónő (Rooney Mara) beleszeret egy férjes asszonyba(Cate Blanchett).

6. A nyitófilm –La Tête haute– a fesztivál történetének második nyitófilmje, amelyet nő rendezett: Emanuelle Bercot. A főszereplő Catherine Deneuve.

7. Woody Allen versenyen kívül viszi Cannes-baIrrational Man című új művét, amelyben például Joaquin Phoenix és Emma Stone játszik. Hasonlóképpen versenyen kívül láthatja a fesztivál közönsége A kis herceget is.

8. A fesztivál hivatalos plakátján Ingrid Bergman egy 70-es években készült portréja látható. Érdekes, hogy a legendás színésznő lányát, Isabella Rossellinit kérték fel a fesztivál második legjelentősebb versenye, az Un certain regard zsűrielnökének.

9. A szervezők idén betiltották a vörös szőnyegen való szelfizést.


Zoe Saldana, Julianne Moore és Liya Kebede szelfiznek Cannes-ban, 2014-ben. Fotó: Europress

Az elnök,Thierry Fremaux „nevetségesnek és groteszknek” tartja ezt a szokást, ugyanakkor leszögezte, hogy nincs joguk„betiltani”, csupán megkérni a vendégeket, hogy tartózkodjanak az illetlen viselkedéstől.