JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A legjobb családi, gyerekes programok a téli szünetre!

Borítókép: A legjobb családi, gyerekes programok a téli szünetre! Forrás: Getty Images
Idén is összegyűjtöttünk nektek számtalan programlehetőséget, hogy még csak véletlenül se unatkozzatok a 12 napos téli szünetben. Az ingyenes lehetőségektől, a színházon és a kiránduláson át a múzeumlátogatásig minden van a tarsolyunkban, nektek csak válogatnotok kell.

Hova menjünk, amíg az angyalok díszítik a fát?

Ahány ház, annyi szokás, de sok családnál az a hagyomány, hogy amíg anyuka, apuka vagy a nagyszülők otthon díszítik a fát december 24-én, addig a család nem díszítő tagjai elviszik a gyerekeket otthonról. Ha nincs bejáratott helyetek, néhány ötlettel segítünk. A Tropicarium 10 és 14 óra között tart nyitva december 24-én, jegyet 13:00 óráig válthattok.

Szintén nyitva tart ezen a napon az Állatkert és a Budakeszi Vadaspark is 9:00 és 13:00 óra között, de a veresegyházi Medveotthonba is mehettek macikat, farkasokat és egyéb állatokat nézni.

Karácsonyi meglepetések

Az Operaház idén is elhozza a legszebb karácsonyi mesebalettet online és ingyen, hogy mindenki átélhesse a karácsony legszebb meséjét. A Diótörő 2016-os felvételét december 24. és 26. között nézhetitek meg.

A Magyar Nemzeti Cirkusz is készül karácsonyi meglepetéssel a közönségnek. Ők a 2021-es The Show Must Go On című előadásukat tűzik műsorra, amelyet december 25-én és 26-án 19 órai kezdettel nézhettek meg Facebook oldalukon, ingyenesen.

Múzeumlátogatás a téli szünetben

Ha máskor nincs is rá időnk, az ünnepek alatt érdemes egy-egy múzeumot is útba ejteni. Sok gyerek kedvence az Aeropark, amely a két ünnep között (december 27-31.) minden nap 9:00 és 16:00 óra között várja a látogatókat. Az Aquincumi Múzeum december 28. és 30. között látogatható A Vármúzeumba december 26. és január 2. között minden nap ellátogathattok. Itt a régészetet a kalanddal és játékkal ötvöző izgalmas kiállítás várja most a családokat. A Hadtörténeti Múzeum ünnepi meglepetése, hogy december 28. és 30. között ingyenes belépéssel kedveskednek a látogatóknak. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban január 2-án zár a Rejtelmes rengeteg kiállítás és kalandjáték. A Természettudományi Múzeum az ünnepek alatt december 27-én, 29-én, és 30-án tart nyitva. Itt a 3-8 éves korosztálynak szóló Kalandos erdő nevet viselő nemrég nyílt, időszaki kiállítást ajánljuk a figyelmetekbe. Végül, de nem utolsósorban a Mesemúzeum ünnepi nyitvatartását osztjuk meg veletek: december 23-án, 29-én és 30-án 10:00 és 17:00 óra között, december 31-én 10:00-től 14:00-ig, január 2-án pedig 10.00-től 13:00-ig tart nyitva a múzeum.

Programok a szabadban

A szünidőben minden nap lehet a Gyermekvasúton is utazni (akár ünnepi díszbe öltöztetett kocsikban is). Sőt, ha még a Libegőt is igénybe vesszük, remek egész napos kirándulást szervezhetünk a Budai-hegység számtalan hosszabb-rövidebb túraútvonala egyikén. Például a vonatozást összeköthetitek a Budakeszi Vadaspark meglátogatásával. Bár a Vadaspark megállóhely télen nem üzemel, de elsétálhattok ide a Szépjuhásznétól vagy akár a János-hegy megállóból is. Előbbi esetben a Budakeszi úttal párhuzamos futó lila Mária-jelzést kell követni a Budakeszi úti laktanyáig, majd a laktanya után jobbra fordulni a sárga kereszt jelzésre. Ez egy alig 3 kilométeres, 40 perces túra. A János-hegytől a sárga sáv jelzést kövessétek, majd térjetek át észak-nyugati irányba a sárga kereszt jelzésre, amely közvetlenül a Vadasparkhoz vezet. A túra kicsit több, mint 3 km és 44-50 perc. Ha a Vadasparkot már megjártátok, túrázzatok Makkosmáriára! A kirándulóhely a Gyermekvasút János-hegy állomásáról Makkosmáriára erdei sétaúton, a piros sáv jelzést követve közelíthető meg.

Ha szívesen utaznátok egy kicsit messzebbre, akkor érdemes a Börzsönyig elmenni, ahol a nemrég felújított Királyréti Kisvasutat is igénybe vehetitek a kirándulások során. A vonatok december 25. és január 2. között naponta közlekednek.

december 10. és 2022. január 2. között a Városliget Varázsligetté változik, ahol különféle ingyenes szabadtéri programokon vehettek részt.

Természetesen a korcsolyázást is vétek lenne kihagyni. Idén is összegyűjtöttük az ingyenes korizási lehetőségeket a fővárosban, de az oldalainkon Budapest többi jégpályáját is megtaláljátok, így bőven van miből válogatni, ha csúsznátok egyet a szünetben.

Színház, zene, egyéb ünnepi programok

Karácsony végeztével, a sok étel-ital után, fogyasszatok egy kis kultúrát is! A fiatalabb korosztálynak ajánljuk a Budapest Bábszínház Babaróka előadását, amelyet a szünet során több alkalommal is műsorra tűznek vagy az Invsersedance kedves karácsonyi táncmese-előadását Vackor karácsonyáról. Az iskolás korú gyerekek és szüleik egész biztosan remekül szórakoznak majd Janikovszky Éva Az úgy volt című művének színi előadásán a 6 SZÍNBEN vagy A kincses sziget musical változatán a Pesti Magyar Színházban.

Minden évben nagy népszerűségnek örvend a Gödöllői Királyi Kastély utókarácsonyi ünnepsége is, amelyen Erzsébet királyné karácsonyát idézik fel, itt mindenféle program vár rátok, legyen szó meséről, zenéről vagy kézműveskedésről.

Ha előszilveszteri partit csapnátok a gyerekekkel, akkor javasoljuk Ricsi bohóc és együttese, a BumBum kölyökszilveszteri buliját. A komolyzenét kedvelő iskolás gyerekeknek és családjuknak pedig kár lenne kihagyni a Müpa kifejezetten az ifjúsági korosztálynak szóló újévi koncertjét január 1-jén délután.

+1 tipp

Már korábban összegyűjtöttük nektek a budapesti ünnepi járatokat. A téli szünetben még a Fényvillamossal és a Fénytrolival utazhattok, egészen január első hetének legvégéig.