A legédesebb karácsonyi slágerek giccshatáron innen és túl

Borítókép: A legédesebb karácsonyi slágerek giccshatáron innen és túl Forrás: Getty Images
Összeállítottunk egy listát azokból a zenékből, amik törvényszerűen tapadnak az ünnepekhez, és mára már túl giccsessé teszik a karácsonyt.

A karácsonynak valahogy része az édeskés, kicsit túl díszes, gyertyás-girlandos hangulat. De mint mindennek, ennek is van határa. Ki ne lett volna már maga is karácsonyfa-esztéta, egy született Díszítőmester, aki megállapítja, hogy néhány szaloncukorral több már nyálassá teszi a fát, ám elég pár színes gömbbel kevesebb, és még éppen kellemesen émelyítő az atmoszféra.

Így van ez a karácsonyi zenékkel is. Némelyik csak azért túlzás, mert annyit játszották, mások eleve túlkomponáltak, mégis sikerült bekúszniuk az ünnepbe. Ám hogy ne maradjunk karácsonyi muzsika nélkül, mindegyik „tipikus” dal helyett javaslunk egy másikat, ami még tűrhető mértékben hozza ugyanazt a légkört. (Zárójelben az előadó.) Kattintás után döntse el az olvasó, melyiket választaná.

Jingle bells (Bárki elénekelheti)

James Lord Pierpont nevét aligha ismeri a világ. A dalt azonban, amit 1857-ben írt (bizony!), mindenki fejből fújja. Elhangzik minden iskolai karácsonyon, ez volt az első dal az űrben, de előadta már a jazz-blues-soul-rock-pop-trash szinte minden sztárja. Elmondhatatlan, hogy ez a negédes kis dal hány milliárd dollárt termelt. Csak, ugyebár, hiába a siker patinája, mégis egy gyermeteg melódiáról beszélünk. Mentsen minket az Ég kegyelme attól, hogy a Jingle Bells legyen az aktuális dallamtapadásunk!

vs.

Let it snow (Dean Martin) / Jingle Bell Rock (The Beatles)

A Jingle Bells Frank Sinatra-féle előadásmódját alapul véve egy másik, szintén swingesre hangolt dalt javaslunk. A Let it snow úgyszintén sok feldolgozást megért, de valahogy nem vész el a hangulata. Pont kellemesen negédes. A Beatles Jingle Bell Rock-ja pedig (bármilyen furcsa) egy teljesen másik száncsengős dal. (És persze ez is csak egy feldolgozás a Fab Four-tól.)

Csendes éj (Akárki énekli)

Még egy dal a XIX. századból. Első előadásakor, 1818-ban már támadt a Romantika a művészetekben, és az érzelmekben szélsőséges stílusirányzat nem kegyelmez a karácsonynak sem: vagy metszően fájó hófúvást, vagy kényeskedően bálványozó dalocskát kell hallgatni. Még több lejátszás, még több előadó és még több karácsony édesíti ennek az eleve cukros dalocskának a felhangjait. És ezen bizony még a vallásos üzenet sem segít.

vs.

Sosztakovics: 2. keringő

Több, mint egy évszázaddal később a vérszívó Szovjetunióban is lehetett még romantikus karácsonyi hangulatot teremteni. Mert a romantika kortalan. Nem véletlen, hogy Sosztakovics keringője önálló életre kelt, dallá lett, habár egy hosszabb szvit része volt eredetileg.

These are special times (Celine Dion)

Az AC, azaz Adult Contemporary zene világraszóló üdvöskéje, Celine Dion több karácsonyi albumot is készített. Ezen összefoglaló szerzője kutatómunkája közben meghallgatott egy-két Celine-karácsony feldolgozást és meri állítani, hogy Dion-tól a legjobb karácsonyi dalok is túlgirlandosak. Ám most a direkt Celine Dionnak írt These are special times c. dalról van szó, ami hatalmas siker volt Észak-Amerikában a maga idejében. No comment. Vigyázat! Meghallgatni csak óvintézkedések mellett! Nehogy a karácsonyfa alatt lejátszva még a normann fenyő tűlevelei is azonnal lehulljanak.

vs.

Do they know it’s Christmas (Band Aid)

Javasoljuk helyette ezt a réges-régi dalt. Bob Geldof énekes-producer nem csak összehozta a világ legnagyobb segélykoncertjét (Live Aid), de történetesen társszerzője ennek a szintén segélyezést szolgáló dalnak. Azt se feledjük, hogy a maga kategóriájában (összehozzuk az aktuális sztárokat egy felemelő dalra, hogy adományt gyűjtsünk az éhezőknek) magasan veri a We are the world szinvonalát. (A mellékelt videóban szereplő sztárok többségét ma már kevesen ismerik fel. A 2014-es videó azonban csak erős idegzetűeknek ajánlott.)

Ha elmúlik karácsony (Neoton)

A szándék, hogy a karácsonyt dallal tegyük édesebbé, a hazai előadókban is megvolt. (Sőt, még mindig megvan, de az aktuális egykarácsonyos sztárokról vagy jót, vagy semmit. Inkább semmit.) Mindenesetre a gondolat, hogy a karácsonyból lehet dalt gyártani, több nagynevű előadónál is táptalajra lelt. A Neotonnak ezt a bugyutaság bugyraiban szaloncukorral hempergő dalát kizárólag a rossz példa kedvéért érdemes említeni.

vs.

Karácsonyi dal (Fonográf)

Ugyanaz a kultúrközeg, ugyanaz az a történelmi paletta, ugyanaz az állami monopólium a zenekiadásra. Sőt, ugyanaz az az üzenet, ugyanúgy poposítva. Valahogy a Fonográf dala mégis három dísszel és négy kiló cukorral kevesebb, még épp az ízléshatáron innen.

Last Christmas (Wham!)

Utolsó összevetésként álljon itt ugyanannak az előadónak két különböző értékű teljesítménye. A Wham! és énekese, George Michael a feloszlást lebegtetve dobta piacra ezt a lányszíveket megdobogtató „szomorú karácsony” témájú nótát. Kétségtelen, hogy van hangulata, de nézhetetlenül sekélyes videójával kiegészítve karácsonyi fény derül profán nyálasságára.

vs.

Songs from the last century (George Michael)

George Michael fogta magát, és készített egy jazz-lemezt. Felénekelte kedvenc dalait a 20. századból, és egyáltalán nem véletlen, hogy az évszázad utolsó karácsonya előtt, 1999. december 6-án jelent meg. Tökéletes karácsonyi album!

Galériánkban hat utolsó pillanatos ajándékötletet találsz!