5 ok, amiből megtudhatod, hogy miért a könyvtár lesz az új kedvenc helyed!

Borítókép: 5 ok, amiből megtudhatod, hogy miért a könyvtár lesz az új kedvenc helyed! Forrás: Getty Images (Marko Geber)
Már több mint 10 éve ezen a napon ünneplik a világon a könyvtárosok világnapját. Szeretsz olvasni? Szoktál könyvtárba járni? Még nem? Mutatjuk, hogy miért érdemes elkezdened!

A könyvtár már gyerekkorunkban is varázslatos helynek tűnt, ahol minden polcról megannyi történet és külön világ köszönt vissza ránk a könyvekből, elég volt csak leemelnünk egyet közülük és elmerülni benne. De azt tudtátok, hogy a könyvtárosokat régen, amikor még csak kevesen tudtak írni vagy olvasni, varázserejű személyeknek gondolták, akik képesek voltak eligazodni a könyvek között, a tudás birodalmában?

Minden könyvtárnak két lényeges alkotórésze van, egy anyagi: a könyvek... s egy szellemi: a könyvtárnok.

Toldy Ferenc

Mutatjuk a legfőbb okokat, hogy miért érdemes ellátogatnod a könyvtárba!

1. Régi kincsekre és újdonságokra is könnyen szert tehetsz!

Bizony, a könyvtárban olyan könyvekre is rábukkanhatsz, amelyeket a könyvesboltokban már nem lehet kapni, de a katalógusok időről időre frissülnek a legújabb könyvekkel is.

Forrás: Getty Images( (Tom Werner)

2. Határidőket ad!

Mivel általában egy vagy maximum két hónapod van egy könyv elolvasására, ezért könnyebben tudsz teljesíthető olvasási célokat kitűzni magad elé, így elkerülheted a halogatást.

Forrás: Getty Images (Baona)

3. Nemcsak pénzt, helyet is spórolhatsz!

Ha könyvtárból kölcsönzöd a könyveket, az nem jelenti azt, hogy le kell mondanod a saját könyvek vásárlásáról. Viszont így sokkal tudatosabban választhatod ki azokat a könyveket, amelyeket megszerettél és szívesen látnád őket a saját könyvespolcodon.

Forrás: Getty Images (Alexander Spatari)

4. Tökéletes környezet – akár csöndre, akár társaságra vágysz!

A könyvtár az a hely, ahol nyugodtan elvonulhatsz egy csendes sarokba olvasni vagy tanulni, de mindeközben tökéletes helyszín a közösségépítésre is. Legyen szó közös tanulásról vagy munkáról, vagy akár olyan emberekkel is kapcsolódhatsz, akivel egyezik az ízlésetek.

Forrás: Getty Images (Klaus Vedfelt)

5. A gyerekeknek is jó móka!

A könyvtárak gyerekrészlege csak úgy hemzseg a jobbnál jobb gyerek- és ifjúsági könyvektől, ahonnan akár olyan alapműveket is kikölcsönözhetsz, amelyek a legnagyobb kedvenceid voltak gyerekkorodban.

Forrás: Getty Images (d3sign)

Láttad már a világ gyönyörűbb könyvtárait? Mutatjuk! Görgess lejjebb a galériáért!