5 tipp, hogyan szanáld ki a könyveidet, ha már nincs több hely újaknak

Borítókép:  5 tipp, hogyan szanáld ki a könyveidet, ha már nincs több hely újaknak Forrás: Canva (George Milton)
A könyvek azok közé a dolgok közé tartoznak, amelyektől nehezen tudunk megszabadulni, ennek eredményeképpen sok-sok polcot töltenek meg az otthonunkban. De tegyük a szívünkre a kezünket: hányat fogunk közülük elolvasni legalább még egyszer? És mit csináljunk, ha már nincs hely az új olvasmányainknak? 5 tipp arra, hogyan szanáld ki a könyveidet, ha már nincs több hely újaknak.

Annak ellenére, hogy a könyvek jól mutatnak a polcainkon, a könyvkiadás sok papírt és - ebből adódóan - sok fát igényel. Egy fából több, mint 8000 papírlapot tudnak készíteni. Ezek miatt az adatok miatt hozták létre az e-book olvasó készülékeket, ám a statisztikai adatok azt a tényt támasztják alá, hogy még mindig a hagyományos, nyomtatott formában szeretünk inkább olvasni. Imádjuk a könyv illatát, az új kiadványok kinyitásának élményét.

Múlt évben 15 év emlékeit, tárgyait, könyveit kellett bedobozolnunk. Két gyerekkel bővült a család, kinőttük a korábbi otthonunk, költöztünk. Tudtam, tiszta lappal kezdjük az életünk, nem vihetünk magunkkal mindent. Arra gondoltam, kezdjük a legkönnyebb kategóriával: a könyvekkel. A nappalink legnagyobb könyvespolcának átválogatásakor 5, azaz öt könyvvel lett kisebb a házikönyvtárunk. A családom szerint nem végeztem alapos munkát. Aztán a hálószobában lévő könyvek szortírozása során megtaláltam Marie Kondó: Rend a lelke mindennek című kiadványát.

Akkor jött a megvilágosodás. A rendrakás japán guruja azt mondja, hogy a könyveket érdemes alaposan szelektálni. A Netflixen futó sorozatában azt is kifejtette, hogy azokat a köteteket érdemes megtartanunk, amelyek birtoklása jó hatással van a jövőbeli életünkre. Azt javasolja, fogjunk meg minden egyes példányt és kérdezzük meg magunktól: „Does this spark joy?”, azaz „Örömet szerez ez?”

Az otthonunkban lévő könyvek közül hányat fogunk még legalább egyszer elolvasni? – tettem fel magamnak a kérdést? Nem érdemelnék meg a nem használt kötetek, hogy minél több emberhez eljussanak? Minél többen olvasnak el egy-egy példányt, annál fenntarthatóbb lesz az olvasás maga. Így az alábbiak szerint kezdtük el újra a szortírozást együtt, a férjemmel.

1. Mely könyveket szeretnénk még egyszer valaha is elolvasni?

Míg a tulajdonunkban lévő könyvek valamikor kulcsszerepet játszottak az életünkben, nem biztos, hogy újra kézbe fogjuk venni őket. Ha betöltötték a szerepüket, nincs szükség arra, hogy éveken át őrizgessük tovább a példányt.

2. Mely könyveket szeretnénk, ha a gyerekeink elolvasnák majd?

Szentimentális gondolatnak tűnhet, de szeretném, ha a lányom ugyanazokat a Pöttyös és Csíkos könyveket olvasná majd, amelyeknek én is faltam a lapjait.

3. Mely könyvek tartalmaznak olyan alapvető értékeket, tudást, amikkel szeretnénk, hogy az otthonunk gazdagodjon?

Ma már minden kérdésünkre az interneten keresünk választ, azonban A magyar nyelv értelmező szótárának díszkiadása, ékes dísze lehet egy dolgozószobának.

4. Mely könyvekhez fűződik érzelmi kötelék?

Ez az a pont, ami számomra a legnagyobb nehézséget okozta. Mert én még mindig kötődőm a nyolcadikos ballagásomon, az irodalom tanáromtól kapott jutalomkönyvhöz. És sokat jelent számomra az egyetemi római jog könyvem is. De meg kell húzni egy határt.

"A könyv nem csak barát, hanem barátokat is szerez neked. Ha elmével és lélekkel birtokolsz egy könyvet, akkor gazdag vagy. De ha tovább adod, háromszorosára gazdagodsz.”
mondja Henry Miller, amerikai író.
Forrás: Bookline
A képre kattintva olvass tudj meg még többet a Bookline Lapozó könyvcsereprogramról.

És mi legyen a szortírozott könyvek sorsa?

A könyvek szerelmesei a könyvek kidobásának már csak puszta gondolattól is összerezzennek. Nincs is erre szükség!

A Bookline létrehozott egy országos cserepont-hálózatot, amelynek cserepontjai a Bookline Lapozó nevet kapták. Olyan pontokra helyezték ki a Lapozókat, ahol akár olvasni is lehet, napközben mindenki számára elérhetők, éjjelente zárt vagy őrzött területen helyezkednek el, felügyelik őket és gondoskodnak róla, hogy mindig találjunk olvasnivalót.

A könyvcsere célja, hogy a könyvek ne olvasatlanul heverjenek, ezért egyszerre csak egyet vigyünk haza, azt, amit épp olvasni szeretnénk, aztán amint végeztünk vele, visszavihetjük a Bookline Lapozóba és választhatunk helyette egy másikat.

Országszerte már 10 cserepont (a teljes listát térképpel együtt ide kattintva megtekintheted) várja, hogy a kiszelektált könyveink sok olvasóval megáldott életet élhessenek tovább. És sose tudhatjuk előre, hogy a régi könyveink helyére milyen kincsekre bukkanunk…