Soha többet ne legyen ilyen! Augusztus 6. a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója

Soha többet ne legyen ilyen! Augusztus 6. a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója
Forrás: Wikimedia Commons

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

1

1945. augusztus 6-a a világtörténelem egyik fordulópontja. De miért és hogyan is történt pontosan Hirosima bombázása? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb részleteket.

Németország 1945. május 8-án írta alá a fegyverletételi nyilatkozatot véget vetve ezzel a második világháború európai hadszínterének. Azonban a csendes-óceáni hadszíntéren Japán nem reagált szövetségese elvesztésére. Ez vezetett Harry S. Truman amerikai elnök döntéséhez:

az atombombát le kell dobni.

1945. július 16-án hajtották végre a Trinity (Szentháromság) névre hallgató első kísérleti nukleáris robbantást Új-Mexikóban. A Paul W. Tibbets ezredes vezette 519-es harci csoport feladata volt kidolgozni az atombombák szállításának és ledobásának módját. Az erre hivatott B-29-es bombázok végül a csendes-óceáni Tinian szigetéről (a mai Észak-Mariana-szigetek része) szálltak fel.

Maga Paul W. Tibbets ezredes vezette az atombombát szállító első gépet. A bombázót édesanyjáról Enola Gay-nek nevezte el. Az Enola Gay gét másik gép kíséretében, jó látási viszonyok között érkezett meg Hirosima fölé. 6 óra alatt érték el a célpontjukat Tinian szigetéről. A 64 kilónyi 235-ös dúsított urániumot tartalmazó 4 tonnás atombombát, akit mellesleg Kisfiúnak (Little Boy) neveztek el, helyi idő szerint reggel 8 óra 15 perckor dobták le, mintegy 9400 méter magasságból.

Kisfiú 240 méterrel eltért az ideális célpontjától, de a hatása így is rettenetes volt. Az 580 méteres magasságban felrobbanó atombomba azonnal megölte Hirosima lakosságának 30%-át, 70-80 ezer embert. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. 1945 végére a sugárfertőzés hatása miatt az áldozatok száma mintegy 140 ezerre nőtt. Még évtizedekkel később is további tízezrek haltak bele atomtámadáshoz köthető betegségekbe. Az áldozatok pontos számát a sugárfertőzés jellege miatt nehéz meghatározni.

Hirosima mint város is a teljes megsemmisülés szélére került. Épületeinek 70%-a összeomlott vagy leégett, csupán pár földrengésbiztos betonépítmény maradt viszonylagos épségben. Egyikük, a robbanás epicentrumától 150 méterre lévő nagy iparcsarnok lett a hirosimai békepark szimbolikus központja, és az UNESCO világörökség része.

3 nappal később, 1945. augusztus 9-én a második atombombát is ledobták. Célpontja eredetileg Kokura városa volt, de az ottani rossz látásviszonyok miatt végül inkább Nagaszakit választották. Itt 60-80.000 ember esett rövid- vagy hosszútávon áldozatul az atomtámadásnak.

1945. augusztus 15-én Japán feltétel nélkül megadta magát a szövetséges erőknek. A megadási nyilatkozatot szeptember 2-án írták alá, így végleg lezárva a második világháborút.

Az atomtámadások története nem a múlté. Ezek az események nagyban befolyásolják a gondolkodásmódunkat, morális rendszerünket, a társadalmat. A japánoknak külön szavuk van – hibakusa – az atomtámadás túlélőire és az ő gyermekeikre. Számukra a II. világháborúval nem értek véget a megpróbáltatások. Mivel széles körben elterjedt az a vélemény, hogy a sugárfertőzöttek maguk is fertőznek, ez a kényszerűen létrejött társadalmi réteg még sokáig súlyos diszkrimináción ment keresztül.

Az első atombomba ledobásával nemcsak új hadászati-etikai kérdések sora nyílt meg, hanem egy új világrend is kialakult. A fegyverkezési versenyek, a nukleáris fegyverektől való félelem és az ezáltal többé-kevésbé fenntartott béke világa.

Ha kíváncsi vagy a cikkben megemlített személyekre, helyszínekre és eseményekre, kattints a galériánkra!

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Augusztus 6-án lesz a hirosimai atomtámadás 75. évfordulója

Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem