Elmondjuk, hol hallgass szarvasbőgést idén

szarvas,szarvasbőgés
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

J

Jó pár éve már jártam a gemenci erdőben szarvasbőgést hallgatni, ezért is örültem meg amikor megláttam, hogy most Budapest közelében is lesznek ilyen túrák…

Pár napja kaptam sajtóanyagot a Pilisi Parkerdőtől, hogy idén számtalan alkalommal és több helyszínen is lesz túra. 7 éves kislányom nagyon szereti a szarvasokat, őzeket, dámokat – gondoltam, klassz program lesz. Amiért nem lett az, csak magamat okolhatom, de ha tanulsz a hibáimból, nektek csodálatos élmény lehet.

1. Regisztráció

Nagyon sok csoportot indítanak, de még így is betelhetnek programok, érdemes miharabb regisztrálni. Az árak változóak: 1500–2000 Ft általában a felnőtt belépő. (részletesen az időpontok és árak a cikk végén). Légy korrekt, ha mégsem mennél, időben töröld a regisztrációd, hogy másnak jusson hely.


2. Felszerelés

Ezek könnyű kis séták, túrának nem is nagyon nevezném, ezért akár egy kényelmes tornacipő is megteszi, persze ha esni fog, akkor jobb a bakancs. Én itt követtem el az első hibát, az első igazán hűvös estén mentünk, és nem öltöztünk fel eléggé. Kilenckor már csak 7-8 fok volt, átmeneti kabátban is átfáztunk. Fázó gyerek = nyűgös gyerek, inkább öltöztesd túl…

Elemlámpát, fejlámpát, de legalábbis rendesen feltöltött lámpás mobilt érdemes vinni. Holdvilágnál enélkül is lehet tájékozódni, de jobb, ha van. Én itt követtem el a másik nagy hibát: nem gondoltam arra, hogy ami nekem természetes közeg, az a kislányomnak rémisztő lesz. Főleg miután megtudta, hogy van két vaddisznó is a parkban. Ilyenkor hiába mondja el az ember, hogy nem bántanak, jobban félnek ők tőlünk, mint mi tőlük… a gyerekek nem így működnek.


3. Türelem

Az erdő nem Disneyland, ne számíts arra, hogy odamentek, bőgben a szarvasok, aztán jöttök is haza! Az túra első felében a Pilisi Parkerdő munkatársai az adott helyszínnek megfelelő “oktatást” tartanak. Mi a Budakeszi arborétumban voltunk, ami nagyon érdekes hely: 1950-ben azért hozták létre, hogy azt kutassák, hogy egy esetleges klímaváltozás esetén milyen erdőgazdálkozást érdemes majd művelni. Mondanom sem kell, hogy az itteni tudományos munka eredménye ma mennyire hasznos az erdészeknek. Mivel ez egy teljesen mesterséges erdő, így parcellákra van osztva, nagyon jól elkülönülnek a különböző területek, másképp gondozott részek.
Az erdész nagyon jól érthetően elmagyarázta, hogy mi is a szarvasbőgés (hím szarvasok jó hangosan hatalmi harcra hívják ki egymást), és akadt, akinek az is újdonság volt, hogy miért nem szarva van a szarvasnak, és mi is az agancs.
Héttől kb. nyolcig tartott a túra, utána szét kellett szélednünk, hogy tényleg csend legyen, és halljuk a szarvasokat.
A túránk előtti napon már nyolckor elkezdődött a bőgés, aki ott volt, szenzációs élményként írta le. A mi napunkon még fél kilenckor is csend volt. Sajnos kislányomnál itt eltörött a mécses, csendben szipogott, hogy ne ijessze el a szarvasokat, de kérte, hogy menjünk haza.
A park kapuját nem zárták ránk, ki lehetett szép csendben menni.

Még egy tipp

Ha a klímaváltozás témája érdekel, akkor érdemes ide, az arborétumba jönni. Ha viszont rég voltatok a Budakeszi Vadasparkban, akkor javaslom, hogy kössétek össze a hallgatózást azzal. Délután egy kellemes séta a vadasparkban – az állatsimogatás, -etetés mindig nagy élmény –, majd szarvasbőgés-túra. A szarvasbőgés túra részvételi díja a Budakeszi Vadaspark meglátogatására nem jogosít.

Evidencia, de hátha valakinek mégsem: Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat.

erdő,séta
Nem voltunk sokan, kb 30 fő jött el.

A Pilisi Parkerdő szarvasbőgés túráinak helyszínei és időpontjai:

Budakeszi Erdészet

A túrák időpontja: szeptember 21. (szombat), 22. (vasárnap), 25. (szerda), 26. (csütörtök), 27. (péntek), 28. (szombat), 29. (vasárnap).

Találkozó: a Budakeszi Arborétum bejáratánál (GPS-koordináta: 47.525943, 18. 873417) 18.30-kor, szombaton és vasárnap hajnalban 5.30-kor.

A túra hossza 3-4 kilométer. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.

Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: teljes árú 1500 forint, kedvezményes (diák, nyugdíjas) 1000 forint.

Jelentkezés: a https://doodle.com/poll/yg3at2dqrkzynq2v regisztrációs felületen.

Alkalmanként maximum 120 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Budapesti Erdészet

A túrák időpontja: szeptember 24. (kedd), 26. (csütörtök), 27. (péntek), 28. (szombat), 30. (hétfő), október 2. (szerda), 4. (péntek), 5. (szombat).

Találkozó: 17.30-kor a Budakeszi Vadaspark parkolójában (GPS-koordináta: 47.521923, 18.935854).
A túrát nem a Budakeszi Vadasparkban, hanem a mellette fekvő vadaskertben tartják. A Vadasparkot külön program keretében lehet meglátogatni.

A túra ideje: 18.00–20.30, hossza: 3-4 kilométer.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.

Részvételi díj, ami a helyszínen, készpénzben fizetendő: hétköznap - felnőtteknek 1500 forint, 14 év alatti gyerekeknek 1000 forint. Hétvégi napokon (péntek, szombat, vasárnap) - felnőtteknek 2000 forint, 14 év alatti gyerekeknek 1500 forint.

Jelentkezés: e-mailen, telefonszámot is megadva a both.zsuzsa@pprt.hu címen, legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig, hétvégi nap esetén pénteken 10 óráig.

Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

Valkói Erdészet

A túrák időpontja: szeptember 26. (csütörtök), 28. (szombat), október 3. (csütörtök)

Találkozó: 16.30-kor a szépjuharfai bejáró útnál (GPS-koordináta: 47.343772, 19.254467).

A túra ideje: 17.00–20.00

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet, zseblámpa/fejlámpa.

Részvételi díj, ami átutalással vagy az erdészetnél készpénzben fizetendő legkésőbb a túra indulása előtti napon: 4000 forint, 10 év alatti gyerekek számára ingyenes.

Jelentkezés: e-mailen keresztül (molnar.daniel@pprt.hu), legkésőbb a túra indulása előtt egy nappal délelőtt 10 óráig.

Alkalmanként maximum 30 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.

parkerdő
Tovább olvasok
Kép
Egyhétvégés sorozatok, amik elviselhetőbbé teszik a karantént (is)

2020-ban a sorozatok rabjai lettünk. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, melyeket semmiféleképpen nem érdemes kihagyni ebben az évben!

Kép
Álmomban már megint terhes voltam. Ez mégis mit jelent?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
Adhatunk vért, ha már voltunk Covidosak?

Amennyiben felépültél a koronavírus fertőzésből, egyetlen tűszúrás árán segítheted más betegek gyógyulását.

Kép
Üzenet a jövőbe: A háromgyermekes Dávid megható levele gyerekeinek a koronavírus-járványról

Nem bírtam aludni... Úgyhogy írtam egy rövid levelet a gyerekeimnek a mostani helyzetről, a gondolataimról...

Kép
7 sminktrükk, amivel pillanatok alatt fiatalíthatsz magadon

Alakítsd át a sminkrutinod és varázsolj fiatalabb arcbőrt magadnak!

Kép
“Az Élet lehetőségét meglátni a lehetetlenben, talán ez volt az, ami előre vitt”

Ember. Nő. Barát. Fiatal. Értelmiségi. Jogász. Blogger. Író. Futó (átmeneti szünettel). Gerincvelő sérült. Ezekkel a szavakkal indítja blogját, Dr. Temesvári Orsi, akit 2 és fél évvel ezelőtt, az esti futásból hazafelé jövet baleset ért a zebrán. Elütötte egy autó, melynek következtében súlyos gerincvelő sérülést szenvedett. Hosszú idő, rengeteg, fizikai és lelki munka van Orsi háta mögött, de egy biztos: minden szava erős hittel teli, ami ma már mély gyökerekből táplálkozik, az elfogadásból.

Kép
Napi horoszkóp november 27.: a Mérlegek váratlan eseménnyel szembesülnek, a Bakok régi álmukat valósíthatják meg

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép
Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

Ez minden, amiről egy rajongó csak álmodhat!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem