Elizabeth Warren: A bátyámnak nem kellett volna meghalnia

elizabeth warren,politikus Forrás: Getty Images
Az amerikai szenátor, aki a pletykák szerint jó eséllyel alelnökjelöltként fog indulni Joe Biden mellett az őszi elnökválasztáson, arról beszélt, milyen volt elveszteni a bátyját koronavírusban.

Warren bátyja, Donald Reed Herring április végén hunyt el koronavírusban. A demokrata politikus, aki elnökjelöltként indult az amerikai elnökválasztáson, de idén márciusban visszalépett, egy interjúban beszélt arról, hogyan érintette őt személyesen a koronavírus-járvány.

Warrennak három bátyja volt; Don volt a legidősebb közülük, 86 évesen hunyt el. A most 71 éves politikus könnyek között beszélt a The Atlantic riporterének arról, milyen volt a távolból kísérni végig Don haldoklását, tehetetlenül, hiszen nem lehetett mellette. A története egy a 92000-ből; ennyi áldozatot szedett a koronavírus-járvány eddig az Egyesült Államokban.

Próbáltam elképzelni, mi történik vele éppen. Fél? Fázik? Folyton azon töprengtem, fázik-e
mondta Warren a riporternek.

Don Reed februárban is kórházban volt, tüdőgyulladással. Ezt követően rehabilitációs klinikán töltött némi időt, hogy felerősödjön. De mire készen állt volna, hogy hazatérjen, valakinek a környezetében pozitív lett a koronavírus-tesztje, és így őt is bent tartották. „Egyedül – ez a legnehezebb az egészben. Mi, emberek nem arra vagyunk megtervezve, hogy egymástól távol történjenek velünk a dolgok. Hanem hogy együtt legyünk” – magyarázza a szenátor.

Warren elmeséli az interjúban, hogy 11 napon keresztül minden nap beszéltek telefonon és a bátyja mindig megnyugtatta, hogy jól van. De egy nap senki se vette fel a telefonját. Lassan kiderült, hogy a sürgősségi osztályra vitték.

Minden más körülmények között vele lettem volna. Mindannyian vele lettünk volna. De egyedül volt

mondta Warren, hozzátéve, hogy ő és a bátyjai sosem fogják tudni túltenni magukat azon, hogy nem lehettek Don mellett az utolsó órákban.

Elizabeth Warren 2013 óta Massachusetts egyik szenátora; 2019-ben bejelentette, hogy indul a 2020-as elnökválasztáson. Az előválasztásokon gyengén szerepelt, ezért 2020 márciusában visszalépett. Ugyanakkor elég népszerű főként a nők körében, ezért őt tartják az egyik legesélyesebbnek arra, hogy Joe Biden őt válassza maga mellé alelnökjelöltnek. (Igaz, a másik két esélyesnek tartott politikus is nő, valamint szintén szenátorok: Kamala Harris Kaliforniát, Amy Klobuchar pedig Minnesota államot képviseli.)

Fiatalkori képek napjaink 12 nagy hatalmú asszonyáról: