7 népszerű étel, ami nagyon nem a barátod! Ezek a legveszélyesebb ultrafeldolgozott termékek a szakérők szerint

Borítókép: 7 népszerű étel, ami nagyon nem a barátod! Ezek a legveszélyesebb ultrafeldolgozott termékek a szakérők szerint Forrás: Pexels
Ami az egészségtelen ételeket illeti, talán nincs is rosszabb, mint az ultrafeldolgozott fajtájúak. A magas kalóriatartalmú, ám csekély tápértékkel rendelkező élelmiszerek fogyasztása több egészségügyi okból sem ajánlott.

Az egészséges étkezéshez nem csupán az tartozik hozzá, hogy konkrétan milyen tápanyagokat és ételeket viszünk be a szervezetünkbe, hanem az is, hogy azok mennyire vannak feldolgozva. Feldolgozatlannak számít egy termék, ha teljes értékű, tehát nincs benne semmilyen feldolgozott anyag és összetevő. Ilyenek a nyers húsok, a nyers hal, a zöldségek, gyümölcsök és a tojás. Egy-egy ilyen termék csomagolásához használhatnak olyan anyagokat, melyek károsak lehetnek, de önmagukban nem mondhatók egészségtelennek. Ellenben a feldolgozott vagy az extrém módon feldolgozott társaikkal.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanis egészen más kategóriát képeznek, hiszen rengeteg tartósítószert és szintetikus anyagot tartalmaznak, melyek rettentően károsak az egészségre nézve. Kevés bennük a tápérték, felesleges kalóriák bújnak meg bennük, hihetetlen módon megterhelik a szervezetet, és nagyon sok egészségügyi kockázattal járnak. Lehet, hogy elfogyasztásuk pillanatában boldogak vagyunk, hiszen direkt úgy állítják össze őket, hogy illatukkal, színükkel és állagukkal csalogassanak minket, de később számos problémával találhatjuk szemben magunkat, ha ezeket fogyasztjuk, ugyanis a szervezetben gyulladást generálnak. A negatív hatások sora elég hosszú, de, hogy csak párat megemlítsünk a kockázati tényezők közül, kiemelendő a túlsúly és az elhízás lehetősége, szívbetegségek kialakulása, cukorbetegség és inzulinrezisztencia fennállása, magas vérnyomás megléte, anyagcserezavarok, nem is beszélve a rák nagyobb rizikójával.

Fogyasztásukkal mentális egészségünkben is kárt tehetünk, hiszen memóriavesztést, koncentrációs problémákat, tanulási nehézségeket okozhatnak, és mivel nagyon sok só, cukor, adalékanyag, zsír és szénhidrát van bennük, rettentően leterhelik a szervezetet, így nehezebben is tudunk emészteni és elaludni miattuk. Az alacsony fehérje- rost- és tápanyagtartalmú feldolgozott élelmiszerek ezen kívül növelik a szorongásos betegségek és a depresszió kialakulásának kockázatát is, így nem árt vigyázni velük, és messziről elkerülni őket.

És hogy mégis mely ételek tartoznak ebbe a kategóriába? Olvasd el galériánkból a legveszélyesebb ultrafeldolgozott termékeket!