Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Kolbász banánhéjban Forrás: Steve Buissinne / Pixabay
Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Ma már kimondottan sokszor hallani arról, mennyire ártalmasak lehetnek egészségünknek a feldolgozott vagy ultrafeldolgozott élelmiszerek. Ezt a hatást azonban nem mostanában kezdték vizsgálni, a napokban egy bő harminc évet felölelő, 1986 és 2018 között végzett kutatás eredményeit publikálták. Ez szintén alátámasztotta, hogy az említett ételek valóban fokozhatják a korai halálozás kockázatát.

A jelzett intervallumban kétévente kérdezték ki és vizsgálták meg a felmérés résztvevőit, igen nagy mintával dolgoztak. Általános egészségi állapotukról és életmódjukról is próbáltak minél többet megtudni a szakemberek. Négyévente pedig egy igen részletes, kifejezetten a táplálkozást célzó kérdőívet is kitöltettek velük. Végül csoportokba sorolták a pácienseket: a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztók naponta mintegy hét adag ilyen jellegű terméket ettek meg, míg a legkevesebbet fogyasztók átlagosan három adagot.

A tudósok arra jutottak, hogy a legnagyobb mértékű fogyasztók esetében négy százalékkal emelkedett a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázata, a neurodegeneratív betegségekre visszavezethető haláloké pedig kilenc százalékkal. Hozzátették viszont, hogy nem mindenféle ultrafeldolgozott étel számít ugyanannyira károsnak. Főként a feldolgozott húsok, valamint a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel telepakolt termékek esetében mutattak ki erős összefüggést.

A tanulmánynak éppen ez adja az egyediségét, hiszen azt már számos másik kutatás igazolta, hogy ezek az élelmiszerek nem előnyösek az egészségünkre nézve, de ezúttal az ultrafeldolgozott termékeken belül is tovább differenciáltak a tudósok. Arra is rávilágítottak továbbá a készítők, hogy nem kell szükségszerűen és azonnal lemondani mindegyik efféle fogásról, de nagyon oda kell figyelni az étrendünkre. Kiemelték, további kutatások szükségesek, hiszen például most is megfigyelhető volt ugyan az összefüggés, de konkrétan ok-okozati viszonyról nem beszélhetünk. Továbbá az egészségesnek gondolt élelmiszereket sem szabad túlzásba vinni: törekedni kell a kiegyensúlyozottságra és a megfelelő mértékekre.