Hogyan takarékoskodjunk koronavírus idején? 10+1 okos tipp, amivel csökkentheted a költségeidet

takarékosság,koronavírus Forrás: Getty Images
Kétszer is meggondolod, hogy boltba menj, mert tartasz attól, hogy a nyakadba tüsszentenek, vagy hogy a műanyag felületeken megtapadt a koronavírus? Maradj otthon, és csak akkor menj boltba, amikor szükséges! Íme 10+1 tipp, amivel tovább maradhatsz otthon, és még a pénztárcádat is kíméled.

1. Cseréld le a villanykörtéket takarékos led izzókra! – Bár már alapvetően energiatakarékos izzók kaphatók, azért érdemes szétnézni a lakás minden szegletében, hogy kicserélted-e az összeset. A WC-ben biztos, hogy 60 wattos körtére van szükséged? itt a tavasz, a nappaliban sem kell hogy hat izzó világítson kora este.

2. Ha gyógyszertárba mész, ne félj megkérdezni, hogy ugyanazokkal a hatóanyagokkal melyik készítmény olcsóbb. Eddig bosszankodtál, amiértt a nénik lassították a sort ezekkel a kérdésekkel, de nem baj, ha tudod: több száz forint eltérés lehet az azonos hatóanyagú készítmények között.

3. Több, sorozatokat sugárzó csatornára is előfizetsz? Tudtad, hogy egy előfizetést több eszközön is használható? Fogsz össze a rokonokkal, barátokkal, osszátok fel a népszerű csatornák előfizetését egymás között!

4. Csomagtartót szereltél a kocsi tetejére még a tavalyi nyaralás előtt? Ha nem használod rendszeresen, akkor inkább vedd le! Nemcsak jobban néz így a kocsid, de csökken az ellenállás, amivel üzemanyagot spórolhatsz meg.

5. Kiver a víz, amikor „nyomul” egy-egy telekommunikációs szolgáltató, hogy mindent náluk fizess elő? Igazuk van, tényleg lényegesen olcsóbb, ha a TV, a mobil, az internet szolgáltatásokat egyetlen cégtől veszed.

6. Amikor autóval közlekedsz, bizonyára vannak jól bejáratott útvonalaid, és a megszokásaid rabja lettél. Felmerült benned, hogy lehetnek rövidebb útvonalak is? Az útvonalkeresőkben összehasonlíthatod a távolságokat, vagy használd a telefonos gps-ed. Meg fogsz lepődni! Lesznek útvonalak, amelyek lényegen rövidebbek annál, amit megszoktál.

7. Igyál csapvizet a drága prémium gyümölcslevek helyett! Te is tudod: a méregdrága 100%-os gyümölcslevek is tele vannak cukorral, tehát nem oltják a szomjat! Felejtsd el az ásványvizeket, a csapvíz is pont olyan egészséges!

8. Vannak bizonyos élelmiszerek, amiket rutinból megveszel, mert egy időben nagyon szerettél, de éppen rájuk untál, és már egy ideje a kukában landolnak. Egy ideig ne vásárold ezeket, csak ha már tényleg hiányoznak, és igazán vágysz rájuk!

9. Amit lehet, moss 30 fokon! Nézd meg a ruhákon lévő címkéket, hogy milyen mosási hőmérsékletet javasolnak. Felejtsd el a rutint, és válogasd külön a szennyes ruhákat újabb szempontok szerint!

10. Sok embernek legalább két mobiltelefonja van, privát és céges – mindkettőn korlátlan wifivel. A privát telefonról érdemes lemondani az internet előfizetést, ezzel havonta több ezer forintot takaríthatsz meg havonta ezzel.

10+1. Magadban leszóltad azokat az ismerőseidet, akik hígították a folyékony szappant? Miért? Takarékoskodtak. Ezzel is óvták környezetüket és a pénztárcájukat. Minden flakon alján még marad annyi, hogy érdemes egy kis vízzel „előcsalni”.