Ezt árulja el rólad a neved a pszichológia szerint: van benne igazság?

Borítókép: Ezt árulja el rólad a neved a pszichológia szerint: van benne igazság? Forrás: Getty Images/Vera Vita
Döbbenetes, hogy a kutatások szerint mennyi minden kiderül abból, mi a neved.

Hogy hívnak? - Ezt a kérdést életünk során ezerszer tesszük fel, illetve válaszoljuk meg, hiszen gyakorlatilag ez az új kapcsolatok létesítésének nulladik pontja. A név alapvető fontosságú a másikkal kapcsolatban, hiszen ez tulajdonképpen egy címke, amihez hozzá tudjuk kötni az összes új információt, amit megtudunk az illetőről. A pszichológia szerint azonban ennél még több is van abban, kit hogy hívnak. Tudd meg, mire jutottak a témával kapcsolatban a pszichológusok!

Nevek, mint sztereotípiák

Milyen típusú emberek jutnak eszedbe, ha valaki azt mondja neked, Elizabeth? És, ha azt, hogy Misty? Nos, bár ezek angol nyelvterületről származó nevek, azért lehet némi képed róluk, ha kedveled az amerikai, brit vagy ausztrál irodalmat, filmművészetet. Pszichológusok egyébként egy kutatás során azt találták, 400 amerikai közül a döntő többség azt nyilatkozta, az Elizabeth nevet viselő személy feltehetően kedves és intelligens, míg a Misty nevet viselőt se nem tartották kedvesnek, se nem okosnak. Itt tehát elcsíptek egy sztereotípiát, a résztvevők anélkül feltételeztek az illetőkről bizonyos tulajdonságokat a nevük alapján, hogy ismerték volna őket.

Ugyanebből a kutatásból az is kiderült, az emberek a név alapján megtippelik, az illető mennyire iskolázott és mennyire keres jól, vagyis a származását és a társadalmi státuszát is tudni vélik. Erre egy példa, hogy a Mary név hallatán valaki olyanra gondoltak, aki diplomás és jól keres, míg a Lakisha névről alacsonyabb jövedelemre következtettek. Előbbi gyakoribb az euro-amerikaiak között, míg utóbbit az afro-amerikaiak használják többet.

Nevek és kultúra

A kutatások bebizonyították, a nevek a kultúráról, a kulturális háttérről is árulkodnak. Azok, akik különlegesebb nevet adnak gyermeküknek, abban szeretnék támogatni őt, hogy kitűnjön a tömegből, míg a klasszikus nevek kedvelői a beilleszkedést szeretnék segíteni. Az olyan országokban, ahol az individualizmus hódít (Egyesült Állanok), sokkal gyakoribbak a különleges nevek, míg a kollektivista (Kína) országokban a hagyomány jegyében a megszokott neveket használják generációkon át.

A név kötelez?

Nem fogod elhinni, de egy friss kutatás során arra jutottak a pszichológusok, hogy pont úgy nézel ki, amilyen a neved. Ebben a felmérésben a résztvevőknek fotókat kellett nevekhez párosítaniuk és a tudósok legnagyobb döbbenetére szinte hibátlanul sikerült nekik. Ez alapján elmondható, hogy a név, amit a szüleinktől kapunk, valamilyen módon és formában hat ránk, olyanná válunk, amilyen a nevünk. Nem hihetetlen?

És ezt olvastad már?