A betörők rémálmaiban ez a 20 kutyafajta szerepel: őrző-védő kutyák, akik bármi áron megvédik a gazdit

Borítókép: A betörők rémálmaiban ez a 20 kutyafajta szerepel: őrző-védő kutyák, akik bármi áron megvédik a gazdit Forrás: Getty Images/ yasindmrblk
Egyes kutyák előbb kínálják teával az illetéktelen betolakodót, minthogy szembeszálljanak vele, mások inkább felhúzzák a nyúlcipőt, ha konfliktus adódik, de akadnak olyanok is, akik bármi áron hajlandóak megakadályozni, hogy illetéktelenek hatoljanak be portájukra.

Az őrző-védő kutyafajtákat (legalábbis nagy részüket) évszázadokkal ezelőtt arra tenyésztették ki, hogy őrizzék a gazda értékeit, tanyáját, jószágait. Bár napjainkban már a legtöbb ember nem aszerint választ kedvencet, hogy az védelmezze, mégis jó érzéssel tölt el, ha tudod, hogy van még egy szempár, aki figyelemmel kísér minden neszt a ház táján. (És akkor még éles hallásukról és szimatukról nem is beszéltünk!) Természetesen néhány kutya a mai napig ellát őrző-védő feladatot, például különböző szerveknél, gyártelepeken vagy akár tradicionálisan a nyáj, farm, tanya körül.

Forrás: leannwolff/Pixabay

Egyes házőrző kutyafajták az ősidők óta pásztorkodással keresik kenyerüket.

A legjobb házőrző kutyafajták

Persze nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy adott fajtából minden egyed kiváló házőrző, de ezeket a kutyákat kifejezetten erre a célra tenyésztették ki, így jóval nagyobb esély van arra, hogy védelmeznek, mint mondjuk egy bájos havanese esetében – bár ki nem látott még vérmes tacskót vagy csivavát!? És persze sok minden nevelés kérdése is, de az ösztön mindig is ösztön marad.

Galériánkban mutatjuk, melyek a legjobb házőrző kutyafajták!

Az Éva Magazin írása.