Karnyújtásnyira a férfi fogamzásgátló – te használnád?

Fogamzásgátló módszerek Forrás: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash
Az eddigi eredmények biztatóak, ugyanis nemcsak hatékonynak, hanem biztonságosnak is tűnik a készítmény.

A nem kívánt terhességek megelőzésének számos módja van, ezek azonban hatékonyságukat tekintve jelentős különbségeket mutatnak. Megbízhatatlannak számít a megszakított közösülés és a naptár módszer, ennél sokkal hatékonyabbak a széles körben elterjedt fogamzásgátló tabletták, amelyek más pozitív hatásokkal (kevésbé erős menstruáció, nőgyógyászati ciszták kialakulásának kisebb valószínűsége), de kellemetlen mellékhatásokkal (fejfájás, hányinger, csökkent szexuális étvágy) is járhatnak. Ott van még az egyik legkézenfekvőbb, az óvszer, amely a szexuális úton terjedő betegségek számára is akadályt képez. És lehetne még sorolni.

Közben a kutatók már évtizedek óta dolgoznak a férfiak számára előállított fogamzásgátló készítményeken is, de egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel. Azonban az Endocrine Society éves rendezvényén Bostonban most biztató eredményekről számoltak be a szakemberek. Az amerikai National Institute of Health és a Population Council nonprofit szervezet által megalkotott zselé a korai klinikai tesztek alapján még hatásosabb is, mint a nők körében használt hormonális gyógyszerek.

Laikus szemmel egyébként igen érdekes az új készítmény összetétele. Két fő hatóanyaga ugyanis a nesztoron és a tesztoszteron – előbbi éppen arról gondoskodik, hogy csökkenjen a herékben a tesztoszteron termelődése, ezáltal a spermiumoké is. Utóbbi, a szintetikus formában bevitt tesztoszteron pedig azért fontos, hogy ne zuhanjon be a libidónk.

A gélt a vállra kenve kell alkalmazni, és a klinikai vizsgálatok alapján a résztvevő férfiak 86 százalékánál csökkent 15 napos használat után olyan szintre a spermaszám, hogy az már alkalmas volt a teherbe esés megelőzésére. A többieknél még ennél is meggyőzőbb volt, 4-8 héten belül érte el ezt a hatást. Az is elmondható, hogy az alkalmazás befejezése után napokon keresztül, fokozatosan áll vissza a spermiumtermelés. Persze még sok munkára van szükség, mire a férfi fogamzásgátló tényleg a mindennapok valóságává válik.

Te használnád a férfi fogamzásgátlót?
Igen, mindenképpen.
Csak ha nincsenek kellemetlen mellékhatásai.
Nem, maradnék a hagyományos megoldásoknál.
Nem, szedje csak a nő a tablettákat.