Súlyos gondokat is jelezhet az éjszakai izzadás

Alvó férfi Forrás: Claudia Mañas / Unsplash
De nem kell azonnal megijedni, lehet, hogy csak a szokásainkon kell finomhangolni.

Szinte mindenki ébredt már úgy reggel, hogy csavarni lehetett ruhájából az izzadságot. De nagyon nem mindegy, milyen körülmények között fordul ez elő: egy forró nyári estén nem nagy meglepetés, de ha látszólag semmi nem indokolja, akkor érdemes átgondolni az okokat.

A szakember szerint alapesetben csupán arról van szó, hogy testünk szabályozza a saját hőmérsékletét. Lehet, hogy túl meleg van a hálószobában, túl vastag a pizsamánk, esetleg a takarónk. A legtöbb kutató szerint eleve ideális a hűvösebb helyiség az alvás ideje alatt, többnyire a 18 Celsius-fok körüli értékeket mondják megfelelőnek, míg a 24 Celsius-fok fölöttit kifejezetten kerülendőnek. Ha tehát gyakran fordul elő velünk, hogy izzadtan ébredünk, érdemes az alábbi dolgokat megnézni:

  • állítsuk be a hálószoba hőmérsékletét
  • ha szükséges, egy ventilátorral keringessük a levegőt
  • öltözzünk vékonyabb, könnyebb ruhákba alváshoz
  • használjunk vékonyabb, könnyebb ágyneműt
  • ne eddzünk közvetlenül lefekvés előtt
  • kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást elalvás előtt
  • kerüljük a fűszeres ételeket is ilyenkor
  • tartsuk megfelelő szinten a testsúlyunkat

Ha továbbra is jelentkezik az éjszakai izzadás, ráadásul nemcsak alkalmanként, hanem szinte minden nap, de legalábbis rendszeresen, akkor jegyezzük fel esetleges egyéb tüneteinket is: indokolatlan és hirtelen fogyás, szívdobogásérzés, feszültség, remegés, csökkenő étvágy, folyamatos fáradtság, duzzadt nyirokcsomók, fájdalom. Ha ilyesmit – vagy bármi szokatlant – tapasztalunk, és tartósan fennáll az izzadás, forduljunk orvoshoz. A háttérben ugyanis állhat akár egy új gyógyszer, a stressz, valamilyen fertőzés vagy gyulladás, de súlyosabb tényezők is. Lehet szó akár alvászavarról, szív- és érrendszeri problémákról, autoimmun betegségről vagy valamiféle daganatos elváltozásról is. Ezért lényeges, hogy felkutassuk az okokat.