Hogyan szedd a D-vitamint, hogy valóban hasson? Amire mindenképpen ügyelj!

Borítókép: Hogyan szedd a D-vitamint, hogy valóban hasson? Amire mindenképpen ügyelj! Forrás: Unsplash/Fleur Kaan
Ha ezentúl így szeded a D-vitamin kapszulát, tényleg segíteni fog, hogy télen is energikus maradhass!

A D-vitamin, vagy más néven napfényvitamin, kulcsfontosságú szerepet játszik szervezetünk egészségében és megfelelő működésében. Hatásai és fontossága számos biológiai folyamatban megnyilvánul, hiánya súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Elsődleges forrása a napfény, ennek hatására a bőrünkben képződik. Azonban sok tényező, mint például a napsütés hiánya, a napvédőkrémek használata vagy a bőrrák megelőzése érdekében végzett túlzott napfényvédelem, mind a D-vitamin hiányhoz vezethet. Ezen megfelelő táplálkozással lehet valamennyire segíteni, bizonyos élelmiszerek, például a tojás, a lazac és a D-vitaminban gazdag tejtermékek hozzájárulhatnak a szervezet D-vitamin ellátottságához.

Forrás: Unsplash/Michele Blackwell
Zsíros étel mellé, ebédre a legjobb bevenni a D-vitamint

D-vitamin pótlás étrendkiegészítők segítségével – így szedd, hogy hasson!

A D-vitamin kiemelkedő szerepet játszik a kalcium és foszfor felszívódásában, így elengedhetetlen a csontok és fogak egészségéhez. Továbbá, fontos szerepe van az immunrendszer erősítésében, a gyulladások csökkentésében, számos genetikai folyamat szabályozásában. Az egészséges D-vitamin szint támogatja az idegrendszer megfelelő működését, illetve segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Ugyanakkor a hiánya számos kellemetlen tünettel járhat. A leggyakoribb jel a csontok gyengülése, ami csontritkuláshoz és csonttörésekhez vezethet. Emellett az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a depresszióval, a fáradtsággal, az izomgyengeséggel és általános gyulladásos állapotokkal. A kiegyensúlyozott D-vitamin szint tehát létfontosságú a testi és mentális egészségünk szempontjából.

A leghidegebb évszakban hazánkban is kimondottan kevés a napfény, így a magyar lakosság magas arányban szenved ilyenkor a D-vitamin hiányának tüneteitől, így például gyengül az immunrendszer, beköszönt a téli depresszió. Ezen táplálékkiegészítőkkel is hatékonyan lehet segíteni, a szakemberek által javasolt napi ajánlott mennyiséget betartva, vagy az orvos által előírt pótló készítményekkel gondoskodva, hozzájárulhatunk a D-vitamin optimális szinten tartásához, ezzel támogatva egészségünket és jólétünket.

A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, tehát nem a legjobb, ha üres gyomorra, reggel, csapvízzel veszed be. Nyeld le inkább az ebéd vagy a vacsora közben, attól függően, melyik étkezésre eszel zsírosabbat. Minél zsírosabb az adott fogás, annál jobban fog hasznosulni a tabletta a szervezetedben. Mivel a D-vitamin negatív hatással van az alvás segítő hormon, a melatonin szintjére, vacsira csak akkor vedd be, ha tudod, még legalább 3-4 órán át ébren leszel. És, hogy milyen ételekkel párosítva a leghatékonyabbak ezek a kapszulák? Egyes kutatások szerint a D-vitamin étrendkiegészítő avokádóval, magvakkal, tojással, tejtermékekkel fogyasztva a leghatékonyabb.