Szülés a koronavírus idején: bent lehet az apuka a szülőszobán?

szülés,baba,apás szülés,újszülött,ana,kismama,koronavírus,civid-19,karantén Forrás: pixabay.com
A koronavírus-járvány miatt világszerte egyre több kórház rendelt el látogatási tilalmat, ami érinti az apás szüléseket is. Ezekre számíthatnak a várandós kismamák, akik mostanában fognak szülni.

Ahogy terjed a koronavírus a világban és szaporodik az igazoltan ebben szenvedő betegek száma, egyre több kórház kénytelen szigorú intézkedéseket bevezetni. Itthon az Operatív Törzs látogatási tilalmat rendelt el, viszont New Yorkban ennél is tovább mentek.

A sárga taxikról és felhőkarcolóiról ismert Nagy Alma az Egyesült Államok egyik gócpontjának számít: New Yorkban regisztrálták eddig a legtöbb koronavírus-fertőzöttet az országban. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo bejelentése szerint csak náluk 20875 beteget regisztráltak eddig, ami a világ összes esetének mintegy 5%-a.

Ezért az egyik legnagyobb helyi kórház, az NYP bejelentette: bizonytalan időre megtiltja, hogy a szülésen bármilyen segítő – az apát is beleértve– részt vegyen.

Ez azt jelenti, hogy a most szülő nők a saját és babájuk, na meg persze a kórházi dolgozók érdekében egyedül kell átéljék ezt a fájdalmas és csodálatos eseményt, majd a lábadozás időszakát is. Ez persze elég félelmetes lehet, főleg, ha valaki kifejezetten apás szülésre készült, vagy szerette volna, ha mondjuk az egyik barátnője vagy anyukája segítsen neki a nehéz pillanatokban. Viszont a vírus terjedésének megakadályozása miatt ez egy szükséges lépés.

kismama,terhes,várandós,koronavírus,szülés,apás szülés,baba,újszülött,fertőzés
Forrás: pixabay.com
A várandósoknak érdemes még körültekintőbbnek lenniük a koronavírus miatt

Mi a helyzet Magyarországon?

Itthon bár már elrendelték a látogatási tilalmakat az egészségügyi- és szociális intézményekben, akad kivétel. Továbbra is látogatható egy ember által a súlyos állapotú, magáról gondoskodni személy, mint ahogy a kiskorú mellett is jelen lehet a szülő vagy a törvényes gondviselő, illetve a betegek vallási meggyőződésüknek megfelelő egyházi személyt is fogadhatnak.

A terhes kismamák számára legfontosabb információ az, hogy itthon továbbra is engedélyezett, hogy egy általuk választott személy jelen lehet a szülésnél. Tehát nincsen tiltva az apás szülés – egyelőre.

Az egyetlen kitétel, hogy az apáknak egészségesnek kell lenniük, illetve rendelkezniük kell a megfelelő védőfelszereléssel (pl. maszk) és természetes elmaradhatatlan az alapos kézfertőtlenítés is.

Érdemes viszont minden esetben előre érdeklődni a kiválasztott kórháznál, mert a szabályok intézményeknél eltérőek (azaz szigorúbbak) lehetnek.

(További információ az intézkedésekről itt.)

Fogékonyabbak a kismamák a fertőzésre?

A más állapot nem jelent önmagában magasabb kockázati tényezőt a koronavírus, azaz a COVID-19 elkapására, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem kell fokozottabban vigyázniuk magukra. Roger Shapiro, a Harvard Medical School egyetemi docense szerint elmondható, hogy a kismamák eleve fokozottabb veszélynek vannak kitéve, hiszen bármilyen vírusos légúti fertőzést, influenzát könnyebben elkaphatnak az immunrendszerük legyengülése miatt.

Dr. Edward Morris, az angliai Szülészeti és Nőgyógyászati Királyi Főiskola igazgatója pedig elmondta, hogy jelenleg kevés az információ arról, hogy egy fertőzött kismama átadhatja-e a születendő babának a vírust. „Vannak nők, akiknek vírustesztje pozitív lett, de nincs bizonyíték arra, hogy a megfertőzött kismama valóban megbetegítheti-e a magzatot – nyilatkozta a Sky News-nak.

Az egyik legfontosabb dolog (az óvintézkedések betartása mellett), hogy megőrizd a nyugalmadat. Lapozd fel galériánkat olyan környvekért, melyek segítenek elterelni a figyelmedet!