Ez a 4 kérdés megmutatja, vannak-e gondjaid az alkohollal

Alkoholista férfi Forrás: Michal Jarmoluk / Pixabay
Egy pszichiáter mutatott rá: ha erre a négy kérdésre igennel válaszolsz, akkor érdemes lehet foglalkozni a problémával.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatban még a tudományos vélemények is megoszlanak valamelyest. Abban persze alapvetően egyetért mindenki, hogy túlzott mértékben kifejezetten káros az egészségünkre. Viszont egyesek azt mondják, például napi egy deciliter bor, vagy kisebb mennyiségű sör még akár hasznos is lehet, mások szerint ugyanakkor mindegy, mennyit iszunk, azzal csak ártunk.

Erről többek közt itt írtunk már:

A londoni Harley Street Day Clinic pszichiátere, dr. Iqbal Mohiuddi viszont most megfogalmazott három kérdést – szerinte az ezekre adott válaszok egyértelmű jelzésként szolgálnak arra, hogy küzdünk-e a funkcionális (vagy magasan funkcionáló) alkoholizmussal. Ez a fogalom nagyjából azt takarja, amikor valaki már rendszeresen és nagy mennyiségben iszik alkoholt, akár egyedül is, de ezt a problémát elbagatellizálja, képes azt a látszatot kelteni, hogy minden rendben. Mindennapi teendőit képes ellátni, de ha valaki szóvá teszi az ivást, arra sértődötten vagy agresszívan reagál.

Mohuiddi szerint az alábbi kérdéseket kell magunknak feltenni, és ha mind a négyre igen a válasz, akkor mindenképpen foglalkozni kell a problémával, de ha csak egy-kettőre is igennel felelünk, már az is intő jel lehet:

  • Gondoltál már valaha arra, hogy kevesebbet kellene innod?
  • Bosszant, vagy egyenesen mérgessé tesz, ha mások az alkoholfogyasztásodat hozzák fel?
  • Érezted már bűnösnek magad azért, mert iszol, vagy amiatt, amilyen hatással mindez jár számodra vagy mások számára?
  • Érezted már, hogy azért kell innod, hogy jobban érezd magad?

A pszichiáter arra is rámutatott, hogy ez a négy kérdés természetesen nem hivatalos orvosi diagnózis, és nem is kell rögtön megijedni. Az viszont elengedhetetlen, hogy először is önmagunkkal legyünk őszinték, továbbá nyíltan merjünk beszélni a gondjainkról, merjünk segítséget kérni, és szakemberrel konzultálni.