A jógapóz, ami az influenza ellen is hatásos - és még a légzést és az alvást is segíti!

Borítókép: A jógapóz, ami az influenza ellen is hatásos - és még a légzést és az alvást is segíti! Forrás: Pexels
Amikor elkap az influenza, szinte mindened fáj, nem kapsz levegőt, kapar a torkod, és húz az ágy, talán az utolsó dolog, ami eszedbe jut, hogy tornáznod kellene. Pedig ismerünk pár olyan jógagyakorlatot, amelyek segíthetnek a megfázás vagy az influenza tüneteinek enyhítésében.

Természetesen, ha nagyon rosszul vagy, és fáradtnak érzed magad, sőt, ha lázad is van, a legjobb, amit tehetsz, hogy pihensz. De ha úgy érzed, hogy szükséged lenne egy kis mozgásra, ezzel a pár könnyű jógagyakorlattal, akár 10-15 perc alatt is sokat tehetsz az egészségedért.

Az első kérdés: Miért szeretünk jógázni?

Hely- és költséghatékony

Mindössze egy kis helyre és jógaszőnyegre, vagy akár törölközőre van szükségünk hozzá, hogy pár gyakorlat elvégzésével többet tehessünk az egészségünkért. Ha pedig éppen nem vagy beteg, akár csoportos órákra is ellátogathatsz egy terembe, de ma már online, a saját otthonodban is rengeteg szuper jógaóra közül válogathatsz.

Rugalmassá és erőssé tesz

Bizony, a jóga nemcsak rugalmassá tesz, az egyensúlyérzéked is javítja, sőt, a gyakorlatok végzése során még az izmaidat is erősítheted. Sokszor olyan helyeken, ahol nem is gondolnád.

Javítja a testtartást

Ez pedig különösen hasznosnak bizonyul akkor, ha a munkád, és így a napod nagy részét ülőmunkával töltöd.

A mentális egészségre is pozitív hatással van

A különböző jógagyakorlatok elsajátítása nemcsak a fizikai, azaz a testi egészséged javításában lehet a segítségedre, de ha rendszeresen végzed őket, az a mentális egészségedre is kifejezetten kedvező hatással lesz majd.

Forrás: Getty Images /Kseniya Ovchinnikova
A jóga akár az influenza vagy meghűlés idején is segíthet.

De azt tudtad, hogy milyen jótékony hatásai lehetnek a jógának betegség esetén?

Segít, hogy jobban tudj pihenni

Ha igazán pihentető és minőségi alvásban van részed, az rengeteget segíthet abban, hogy minél gyorsabban meggyógyulj.

Csökkenti a gyulladást a szervezetben és erősíti az immunrendszert

A jógával kapcsolatban már számos tanulmány kimutatta, hogy nemcsak a gyulladások csökkentésében segíti a szervezetedet, hanem az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárul.

Segít ellazulni és javítja a vérkeringést

Ezek a tulajdonságok nemcsak egy egészséges szervezet számára fontosak, betegség esetén nagymértékben hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez is. Természetesen ilyenkor nem kell a legnehezebb izommunkát igénylő jóga gyakorlatokkal foglalkoznod. Viszont tudunk pár olyan pózt, amelyek influenza vagy meghűlés esetén a segítségedre lehetnek, hogy jobban érezd magad.

Ha kíváncsi vagy rá, melyek ezek a jóga gyakorlatok, nézd végig őket a galériánkban!

Az Éva magazin írása.