Ezt a kézjelet tanuld meg! Életet menthet

Borítókép: Ezt a kézjelet tanuld meg! Életet menthet Forrás: Getty images
A mai világban talán egyre nehezebb segítséget kérni és segítséget nyújtani. Teljesen átalakultak a kimondatlan személyes tér szabályok, a kommunikációs szokásaink. Ezzel párhuzamosan azonban a veszélyforrások, az erőszak mintha csak tovább fokozódna és nőne. Miből és hogyan tudhatjuk, hogy valaki bajban van, csak lehet nem mer szólni? Mit kell ilyenkor tenni?

A héten végig söpört a hír a világon, hogy egy tinédzser lány életét mentette meg a TikTokon ismert segítségkérő kézjel. A 16 éves lány egy 61 éves férfi autójából hátrafele mutatta az Amerikában már ismert kézjelet. Szerencséjére a mögöttük haladó autós felismerte azt, és egyből jelezte a rendőrség fele a jelenséget, akik így perceken belül el tudták kapni a középkorú férfit, akinek a telefonján szexképeket találtak a tinédzser lányról.

A kézjel jelen esetben talán megmentette a lány életét, ezért fontos tisztában lenni ezekkel a jelekkel, és nem elfordulni hanem jelezni a rendőrség felé, lehetőleg minél pontosabb személyleírásokkal.

A kézjelet a pandémia kezdetén elrendelt karantén alatt egy kanadai női szervezet találta ki, a megnövekedett családon belüli vagy párkapcsolaton belüli erőszak jelzésére. Mivel mindenki online térben tartotta a kapcsolatot, ezért olyan jelzésre volt szükség, amit a bántalmazottak könnyedén, biztonsággal tudtak használni, feltűnéskeltés nélkül. Ez a kézjel terjedt el a TikToknak köszönhetően és használják egyre többen.

@nowthis

If you see someone make this secret hand signal it means they need help. Feat. @jackienpadilla #learnontiktok #tiktokpartner

♬ original sound - nowthis

Hazánkban a kézfejre rajzolt fekete pötty mozgalom volt, ami eddig egy néma segélykiálltás eszközeként szolgálhatott az áldozatok számára, de számos esetben megkérdőjelezték a módszer biztonságosságát. Nyilván bármilyen virális trendről is esik szó, a bántalmazó fél ugyanúgy tisztában lehet vele, mint bárki más, így ezeknek a jeleknek a használata rizikóval járhat.

Bármilyen különös viselkedésre figyelünk fel, érdemes realizálni és nem annyiban hagyni. Amennyiben tudunk beszélni az illetővel rövid, igen/nem kérdéseket feltenni neki például: szeretnéd, hogy felhívjam a rendőséget? Veszélyben vagy? Lehet nekünk csak egy kérdés, de neki az életét mentheti meg.

16 akciónap a nők elleni erőszak ellen

A 16 akciónap című nemzetközi eseményre minden évben november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Napja) között kerül sor.