Egyetlen oka van annak, ha a gyerek nem végez házimunkát: te

gyerek,házimunka,segítség,tippek,tanácsok
Forrás: Getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egyes szülők fizetnek a gyereküknek a házimunka elvégzéséért. Másoknak eszébe sem jutna ilyesmi. Megint mások bele sem vonják a gyereket a házimunkába, de léteznek olyan szülők is, akik képtelenek rávenni a csemetéiket ezekre a feladatokra.

Pár dolgot azonban érdemes leszögeznünk: vagy így vagy úgy, de mindenképp rá kellene vennünk őket, hogy kivegyék a részüket a feladatokból – életkortól függetlenül. Továbbá mivel a házimunka legalább olyan fontos a gyerekeknek, mint mondjuk a fogmosás, a szakértők szerint nem kellene, hogy jutalom járjon érte.

Ha a gyerekek ingyen és bérmentve segítenek neked a ház körüli teendőkben nyert ügyed van, de ha képtelen vagy rávenni őket, hogy besegítsenek, akkor bizony érdemes végiggondolnod: hol és mit rontottál el. Talán nem is gondolnád, de ha egy poharat sem képes arrébb rakni a csemetéd, ott valószínűleg magatokban, szülőkben kell keresnetek a hibát, hiszen magától értetődő(nek) kellene lennie, hogy reggel vagy este, közösen vagy önállóan össze legyen szedve a játék a szőnyegről, hogy a szennyes ne a földön, hanem a kosárban foglaljon helyet, hogy a kukát ne mindig neked kelljen kicipelned.

Nem kell, hogy a cselédjük legyél, sőt! Nagyon fontos, hogy a család egységének egyenragú szereplői legyenek a gyerkőcök és ugyanúgy meglegyenek a saját feladataik a ház körül, mint nektek. Ráadásul azzal, ha kiveszik a részüket a teendőkből, sokkal jobban fognak vigyázni a rendre és tisztaságra hiszen, ha maguk után kell pakolniuk kevésbé fogják szétdobálni a cuccaikat. Nem utolsó sorban a gyerekek a házimunkák elvégzésével úgy érezhetik, hogy szerves részei annak a családi rendszernek, ahol közös célért dolgozik mindenki. Éppen ezért a gyerekeket már egészen pici korukban érdemes hozzászoktatni ezekhez a feladatokhoz és ha végre nekilátnak, akkor pedig vigyázni nehogy elriaszd őket ezektől a tennivalóktól!

gyerek,házimunka,segítség,tippek,tanácsok
forrás: Getty images
A gyerekeket - életkortól függetlenül - érdemes belevonni a házimunkák elvégzésébe!
Olvasd el ezt is!

Rengeteg gyerek azért nem végez házimunkát, mert valószínűleg korábban kudarcélménye volt ezzel kapcsolatban: nem kapott elég dicséretet a munkájáért esetleg le is szidták, hogy bénán mosogat vagy hogy felületesen söpörte fel a piszkot a földről.

Csoda, ha ezek után elment a kedve a segítéstől?

A kisgyerekek persze még szívesen segítenek a szülőknek, de nézzük reálisan a dolgot: a kicsik ügyetlenségéből fakadóan az ő segítségük inkább hátráltatás a feladatokban, mint segítség – olvashatóak Michaeleen Doucleff sorai az NPR-en. A közreműködésük tehát sokszor lassítja a folyamatokat, vagy csak rendetlenséget hagy maga után, így rengeteg szülő visszautasítja utódai segítségét. Ehelyett lerakja őket a tévé vagy laptop elé. Itt kezdődnek a bajok!

Még ha a gyerek sokkal több mosószert önt is a mosógépbe, még ha a locsolócsőből több víz landol is a házfalon, mint a növényeken, akkor is érezze, hogy mennyit segít neked ezzel. Vegyél egy nagy levegőt és segítsd a munkáját azzal, hogy elmondod neki, hogyan is kell az adott feladatot pontosan, hatékonyan elvégezni, majd dicsérd meg őt. Ha mégsem sikerülne tökéletesre elvégeznie valamit és te kijavítanád helyette, akkor pedig legyél nagyon óvatos, nehogy úgy járj, mint egy barátom, Léna az édesanyjával, akinek már kicsi korában sikerült elvennie a kedvét a mosogatástól:

Még emlékszem arra, amikor kicsi voltam, és nagyon lelkesen akartam segíteni anyunak a házimunkában. Egyszer épp beteg volt, ezért úgy döntöttem, hogy elmosogatok helyette, akkoriban lehettem úgy 10-11 éves. Megmutatta, hogy kell, mire figyeljek, én pedig mindent elmostam, és nagyon büszke voltam magamra, hiszen nagyon meg is dicsért. Mígnem észrevettem, hogy este újra mosogatott helyettem biztos, ami biztos alapon. Ma már értem, hogy miért csinálta, de akkor rosszul esett, és elment tőle a kedvem.

Andrew Coppens a New Hampshire Egyetem oktatási professzora, azt mondja: "Ha a gyermeknek már korán lehetősége van a szülőkkel együttműködni, akkor ez olyan fejlődési pályát hoz létre nála, amitől később nagy valószínűséggel önként fog majd segíteni.”

Ha tehát türelemmel és higgadtan állsz a feladathoz, akkor ez egy remek befektetés lesz számodra, hogy a jövőben hatékony segítséget kapj a csemetéktől anélkül, hogy könyörögnöd kellene érte. Arról nem is beszélve, hogy az otthoni feladatok elvégzése megerősítheti a gyermekedben a családi összetartozást, felelősségre neveli és növeli az önbizalmát!

Azt, hogy életkor szerint milyen feladatokat érdemes adni a gyerkőcöknek, itt elolvashatod!

Tovább olvasok
Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

12 híres ember, aki divatmárkájával is kaszál

A hírességek számára mindig is különösen fontos volt a divat. A különböző fellépések, a sok fotózás, a mindig makulátlan megjelenés számukra elengedhetetlen. Így hát nem csoda, hogy sokan döntenek úgy: saját márkát alapítanak.

A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Napi horoszkóp július 19.: a Bakok bizonyítani szeretnének valakinek, a Halak váratlan ajánlatot kapnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Jégre tett húsok: mi, meddig tartható biztonságosan?

Sokszor nehéz kiszámolni mennyi húsra lesz szükség a vasárnapi ebéd vagy egy grillvacsora elkészítéséhez, így a felesleg gyakran a mélyhűtőben landol. Csakhogy ott sem tárolható örökké.

Neked mi a titkos guilty pleasure-öd? Teszteld magad

Az üzenőfalad? A shoppingolás? Vagy a valóságshow-k a tévében? Most kiderül, mi az a titkos szenvedélyed, amit akárkinek azért nem vallanál be.

Lécci lécci ne csak azért eddz és diétázz, hogy jól nézz ki

Edzeni akarsz? Nincs abban semmi rossz, sőt! Egészségesen élnél? Hajrá! De kérdezd meg magadtól: miért eszed azt a salátát egész pontosan? Azért, hogy dögösen nézz ki vagy azért, hogy jobban érzed magad? Ez a cikk az utóbbi célért kardoskodik a kettő közül.

Az igazság az "Iskolaelőkészítő évről" – válaszok az oktatási minisztériumtól

Kizárólag az ovisokat érintő változásokról kérdeztük a minisztériumot, válaszuk szűkszavú volt, hogy megnyugató-e, döntsétek el ti.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem