Az egyetlen dolog, amit mindenképp meg kell tenned, ha a barátnőd vetélésen esett át

nem vagy egyedül,vigasz,barátnők Forrás: Getty images
Minden negyedik ismert terhesség korai vetéléssel végződik, és a legtöbb nő vagy házaspár titokban tartja a fájdalmát, egyedül vagy nagyon kevés támogatással küzdve a gyásszal, depresszióval. Reméljük, ez a rendkívül gyakori tragédia hamarosan megszűnik tabu lenni, de addig is, ha a közvetlen környezetedben valaki érintett, adunk egy tanácsot, ami minden esetben beválik.

Természetesen ilyenkor a legjobb meghallgatni az érintett barátnőt, programokat szervezni neki, beszélgetni mindenféle másról, csak arról nem, finom vacsorát főzni neki és a párjának, tudatni velük, hogy az érzéseik jogosak. De van még valami, amit ilyenkor érdemes megtenned, mert mibe, hogy senki más sem fog gondolni rá a környezetedben: írd fel a naptáradba, hogy mikorra lett volna kiírva a barátnőd.

Ezt vele nem kell feltétlenül megosztanod, de jó okunk van rá, hogy ezt tanácsoljuk. A terhesség megszakadása utáni hetekben szinte minden nő (és partnere) mély gyászban él és sokszor magát okolja. A családtagjai és a barátai, már akik tudnak róla, hogy ez történt vele, egy darabig támogatja, de aztán kezdik azt feltételezni, hogy lassan túltette magát rajta. Pedig rengeteg esetben ennek az ellenkezője igaz, hiszen hétről hétre, hónapról hónapra azt éli meg a gyászoló pár (vagy a nő, ha egyedülállóként vállalta a babát), hogy már milyen nagy lenne a magzat, ha nem történt volna meg a tragédia. Amikor elérkezik a kiírt szülés időpontja, nagyon fontos, hogy rátelefonálj és megkérdezd, hogy van. Ne hagyd, hogy csendben szenvedjen! Ha tudja, hogy nincs egyedül, akkor azt is tudni fogja, hogy van, aki még hónapok múlva is mellette áll.

Ha többet szeretnél olvasni a témában, íme néhány kapcsolódó cikkünk a vetélésről: