Íme a titok, amivel könnyen és gyorsan tudsz futónövényeket szaporítani

Borítókép: Íme a titok, amivel könnyen és gyorsan tudsz futónövényeket szaporítani Forrás: Getty Images (Dmitry Marchenko / EyeEm)
Talán eddig nem gondoltál arra, hogy a jelenlegi szobanövényeidet akár egy év alatt is megduplázhatod a jelenlegi állományodból. A szaporítás a kulcs! De nem mindegy, hogyan gondozzuk a hajtásokat. Ennek jártunk utána.

Arról már többször írtunk, hogy melyek azok a szobanövények, amiket szívósságuk miatt szinte lehetetlen elpusztítani. De elevenítsük fel gyorsan, hiszen ismétlés a tudás anyja.

Válassz szívós növényeket

Az anyósnyelv, az agglegénypálma, a zöldike, az aloe vera, a könnyezőpálma, a sárkányfa, a nyíllevél, a szobai futóka mind-mind olyan növény, amik igénytelenségük miatt nem reagálnak rosszul arra, ha akár 1-1,5 hétig is elfelejtesz feléjük nézni. Most, hogy a napsütéses órák száma a csúcson van, minden zöld elkezdett szaporodni, hozzák az újabb és újabb hajtásokat. Ezeknek a hajtásoknak a kezdő, amatőr kertész nagyon tud örülni, hát még akkor, ha tudja, hogy ezek a palánták a kulcsai a növényszaporításnak.

Az utóbbi időben az én személyes kedvenceim a futók. Annyira beindultak, hogy nem győztem feltekergetni a hatalmas indákat, mígnem az édesanyám javasolta, hogy vágjam le az új hajtásokat, tegyem vízbe, kezdjem el szaporítani, hogy aztán összeültetve az anyanövénnyel a sarjakat nem csak hosszú, hanem dús növényzetet kaphatok.

Szaporíts, de nem mindegy hogyan

Le is csippentettem a nyíllevél és a szobai futókám friss leveleit, vízbe tettem őket, de nem történt semmi. Csak áztak a levelek, pont úgy, mint ahogy a vágott virágok állnak a vázában. Egy hónap után kezdtem kapizsgálni, hogy valamit rosszul csinálhattam, és ekkor segítségül hívtam az internetet.

Megtudtam, hogy a levelek alatt néhány milliméterrel a növényben növekedési hormon található, ami felelős azért, hogy elkezdődhessen a gyökerezés. Ha ezt nem csippentjük le a levéllel együtt, akkor semmilyen folyamat nem tud beindulni. Ezek alapján az újonnan leszedett hajtások 1,5 hét alatt elkezdtek gyökérszálakat növeszteni. Hamarosan el is ültethetem őket.

Gyökereztető hormon a kertészetek polcain

A napokban az egyik kertészetben felvilágosítottak arról, hogy a vízben gyökereztetés során a növény nem fejleszt olyan erős gyökeret, mintha ültetőközegben lenne. Ez utóbbi esetben viszont javallott gyökereztető hormon beszerzésére, ami lehet por, gél vagy folyékony állagú.

A dugvány ebben a gyökerezési szakaszban az önfenntartásra képtelen, ilyenkor a legsérülékenyebb, képtelen az önfenntartásra. Ezért van szüksége plusz hormonra.

A gyökereztető hormon használata

A gyökereztető hormon használata nagyon egyszerű: a növényről frissen lemetszett dugvány alsó részét 0,5-2 cm-re bele kell mártanunk a gyökereztető hormonba. Ezután a kezelt dugványt el kell helyeznünk a nedves ültetőközegben úgy, hogy a földet lenyomkodjuk, azaz tömörítjük körülötte. Folyamatosan nedves (de nem túlöntözött!) földet kell biztosítanunk a dugványnak.

Gyökereztető hormon DIY

A konyhánkban is vannak olyan élelmiszerek, amik kiválthatják a vegyi anyagokat. Ilyen például a méz. Az aranysárga mannában olyan enzimek vannak, amelyek serkentik a növény növekedését, emellett pedig kitűnő fertőtlenítő és gombaölő hatásuk is van.

Ha egy evőkanál cukrozatlan termelői mézet elkeverünk egy pohárnyi meleg vízzel, majd egy csírátlanított (tisztítószeres majd forró vízzel elmosott) üvegben napfénytől elzárva 2 hétig tároljuk, pont úgy használhatjuk, mint a bolti gyökereztető hormonokat.

A másik ilyen hatással bíró élelmiszer a fahéj. A fahéjporba mártott dugvány védve van a gombabetegségektől.

Ha szívós növényekről olvasnál, kattints a lenti galériánkba.