Egészséges nasik a családnak szurkoláshoz, mozizáshoz vagy csak úgy

Borítókép: Egészséges nasik a családnak szurkoláshoz, mozizáshoz vagy csak úgy Forrás: Deposit Photos
Egy családi közös szurkolás, meccsnézés vagy mozizás alkalmával is fontos, hogy mit eszünk, milyen példát mutatunk a gyerekeknek. Nem lemondani kell a családi nassolásról, csak egy kicsit átalakítani a szokásokat, tudatosan változtatni a bevált rutinon. Hoztunk pár egészséges, mégis finom csipegetnivalót.

Egészséges nasik? Igen, léteznek ilyenek, és az elkészítésük nem bonyolult, nem időigényes. A nyár a hazai termesztésű friss zöldségek és gyümölcsök igazi szezonja, ezért érdemes most elsősorban ezekkel próbálkozni. Egy jó ötlettel és némi fantáziával olyan nasik készíthetők, amiket az egész család, még a gyerekek is szívesen fogyasztanak.

Sárgarépa-, paprika-, uborka-, zellermártogatós

Paprikából, uborkából, zellerszárból és előre megpucolt sárgarépából 7-8 cm hosszú, kb. 0,5-1 cm széles hasábokat vágunk. A színekkel játszva egy magasfalú pohárba vagy épp egy lapos tányéron kreatívan elrendezve tálaljuk. Készíthetünk hozzá házi mártogatóst is, például fokhagymás vagy zöldfűszeres tejfölt.

Paradicsomos falatkák

Az igazi, zamatos koktélparadicsomot akár magában is fogyaszthatjuk, de fogvájóra tűzve friss bazsalikomlevéllel és egy kis mozzarellával ellenállhatatlan falatkákat kapunk!

Nyers zöldségnyársak

A nyársak készítése nagyon egyszerű és gyors, mégis kitűnő nasik lehetnek minden korosztálynak! Az alap, hogy elő kell készíteni minden finomságot, amit a nyársra szeretnénk tenni. Darabolhatunk fel paprikát, paradicsomot, uborkát, de karalábévájóval friss karalábégömböket is készíthetünk, sőt, apró fürtös- vagy koktélparadicsomokat is vághatunk félbe. A vékony fanyársakra tetszőleges sorrendben tűzzük fel a zöldségeket, kombinálva a színeket és a formákat. Mártogatós szószok – igény szerint – a zöldségnyársakhoz is készíthetők, hiszen a fokhagymás és zöldfűszeres tejföl ezekhez is remekül passzol.

Gyümölcsnyársak

Ha szurkolás közben inkább valami édeset ennénk, az egyik legjobb választás a gyümölcsnyárs. Szinte minden hazai friss gyümölcsből elkészíthető: sárgabarack, körte, alma, szeder, szőlő, és persze nem hagyhatjuk ki a klasszikus nyári kedvencet, a dinnyét sem! A gyümölcsöket alaposan megmossuk, de nem pucoljuk! Körülbelül azonos méretű darabokra aprózzuk őket, kivéve a szedret és a szőlőt, amelyek szemenként is felkerülhetnek a nyársra. A dinnyét kimagozzuk, és vagy felkockázzuk vagy dinnyegolyó-faragóval gömböket készítünk belőle. Ezután ízlés szerint, ismét a színeket és a formákat variálva, feltűzzük őket a fanyársakra. Mézzel meglocsolva, vagy olvasztott csokoládéba mártva biztos, hogy a gyerekek sem tudnak majd ellenállni!

+1 tipp

A görögdinnyéből kiszedett fekete magokat nem kell kidobni, mert isteni sós ropogtatnivalót lehet készíteni belőlük, kiváltva például a sós mogyorót! A dinnyemag kifejezetten egészséges, mert magas növényi fehérje-, és relatív alacsony szénhidráttartalom jellemzi, de a folsav-, magnézium- és növényi vastartalma is jelentős. Fontos, hogy csak a fekete dinnyemagokat használjuk fel! Először is alaposan megmossuk a dinnyemagokat, majd egy papírtörlőn megszárítjuk őket. Aztán egy felhevített serpenyőben, folyamatos kevergetés közben pirítani kezdjük a magokat. Ha a kis szemek elkezdenek kipattogni a serpenyőből, akkor egy csésze vízben feloldunk egy kávéskanálnyi sót, és a magokra öntjük. Közepes lángon addig kevergetjük, amíg az összes víz elpárolog. Kihűtjük, és már tálalhatjuk is.

Kíváncsi vagy, hogyan készülnek a kedvenc nasijaid? Mutatjuk!