A dinnyemag az új chia: finom, egészséges és még fogyaszt is!

dinnyemag,dinnye,szezon,nyár,egészség,táplálkozás,pirított dinnyemag Forrás: Getty images
Kétféle ember létezik: az egyik, aki megeszi a dinnyemagot, a másik, aki vagy versenyt csinál a köpködésükből vagy kifejezetten a mag nélküli példányokat keresik. De azzal valószínűleg egyikük sincs tisztában, hogy a dinnyemag fogyasztása mennyire egészséges!

Én személy szerint nem tartom annyira körülményes dolognak a dinnyemagok evését, sőt abban sem hiszek, hogy dinnye nő a hasamban, ha megeszem őket vagy hogy bármilyen emésztőszervrendszeri panaszt okoznának. Ráadásul nemhogy nem okoznak, hanem kifejezetten jót tesznek a szervezetnek. Oké, tény, hogy eddig én sem a jótékony hatásai miatt fogyasztottam el a dinnyemagokat, de nemrég ráakadtam egy cikkre, amiben számtalan egészségügyi jó tulajdonságát ecsetelték ezeknek a fekete szemeknek.

A dinnyemag ehető, egészséges és finom

Nagy mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat, aminosavakat, telítetlen zsírsavakat, alacsony a kalóriatartalma, rengeteg benne a magnézium, vas, cink, kalcium, és B-vitamin. Ezeknek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal védi az érrendszert és a szívet. Védi az idegeket, az izmokat, a csontokat, jót tesz az agyműködésnek, az anyagcserének és erősíti az immunrendszert.

Ehhez viszont ildomos nem csak lenyelni a dinnyemagokat, hanem jól szétrágni őket, illetve nagyobb mennyiségben eszegetni. Ha nyersen, magában elmajszolva nem lenne elég élvezeti értéke számodra, akkor érdemes lehet felhasználnod különböző ételekbe és italokba. Így ráadásul nagyobb mennyiségben is fogyaszthatod, mint amennyit egy szelet dinnye tartalmaz. Mivel szotyizós nemzet vagyunk, úgy gondolom, hogy snacknek például kiváló választás lehet.

dinnyemag,dinnye,egészség,dinnyemag tea
Forrás: pinterest
Ha jót akarsz magadnak, mától a magos görögdinnyét választod!

Pirított dinnyemag

Elkészítése: Ehhez a magokat tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd időnként átkeverve süsd őket legalább 15 percig. Az így elkészült ropogtatnivalót aztán belekeverheted salátába, granolába, müzlibe, joghurtba vagy akár sütemények tésztájába is. Ha magában, rágcsálnivalóként ennéd, akkor érdemes felturbózni a magocskák ízét sütés előtt egy kis olívaolajjal, sóval és a kedvenc fűszereiddel, például cayenne borssal, chilivel, köménnyel. De egy kis citromlé, cukor és fahéj is csodákat művel vele, ha inkább édes nasiként fogyasztanád.

Abban az esetben pedig, ha szívesebben elkortyolgatnád, mint ropogtatnád, akkor készíts belőle hideg vagy meleg teát. Ez az egészséges nedű jót tesz az emésztésnek, felpörgeti az anyagcserét, vízhajtó hatású, így akinek veseköve van, annak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Csökkenti a vérnyomást, és megelőzhető, illetve kezelhető is vele a prosztatagyulladás.

Dinnyemag tea

Elkészítése: 4-5 evőkanál dinnyemagot törj össze mozsárban vagy daráld le, tedd fel másfél liter vízzel együtt főni, majd lassan gyöngyözve főzd 45 percen keresztül, végül szűrd le. Napi egy pohárral igyál belőle két napon keresztül, majd tarts két napos szünetet, aztán újra két napig idd és így tovább.

Te kipróbálod valamelyiket? Ha igen, ajánlunk még néhány dinnyés receptet, hogy legyen majd miből dolgoznod!