Te mindent elhittél? Ezek voltak az elmúlt évtized legnagyobb wellness mítoszai

trend,wellness Forrás: Getty Images
Mindig felüti a fejét egy trend, ami seperc alatt a fogyás első számú titkává lép elő, majd a legtöbb ilyenről bebizonyosodik, hogy csak egy új őrület volt, amin hamarosan csak nevetnek az emberek. Lássuk, milyen dolgokat szerettünk volna elhinni a 2010-es években az egészséges életmóddal kapcsolatban!

A runnersworld.hu cikke.

1. Napi 2 liter vizet kötelező meginni

Nem vitás, hogy kell a folyadékpótlást, de az, hogy kinek mennyit kellene innia, nagyon sok dologtól függ. ,,A folyadékbevitel mennyisége függ az időjárástól, az egészségi állapottól, a testsúlytól, a testösszetételtől" – vallja Cara Pensabene belgyógyász ,,Ráadásul az ételekből is folyadékhoz jut a testünk" – tette hozzá a szakember, aki szerint sokkal inkább a saját testünkre, semmint a szabályokra kellene fókuszálni. Ha a dehidratáltság jeleit tapasztalod magadon, fáj a fejed. Olyankor vedd komolyabban az ivást. A két liter víz csak egy iránymutató, lehet, hogy a te testednek többre van szüksége! Igyál, ha szomjas vagy!

2. Az izzadásgátló rákkeltő

Nincs olyan tanulmány, amiben bebizonyították volna, hogy az izzadásgátlók használata összefüggésben áll a rák kialakulásával – vallja Dr. Janette Nesheiwat onkológus, aki szerint ezek a termékek nem okoznak rákot. A szakember szerint a higanyról derült ki, hogy rákkeltő, viszont ezt ma már tilos használni a kozmetikumokban.

3. A szénhidrátoktól hízol meg

Bár a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták igen népszerűek voltak az elmúlt években, semmi okod rá, hogy kizárd őket az étrendedből. A túl alacsony szénhidrátbevitel ugyanis vérszegénységet, csontritkulást és idegrendszeri problémákat okoz. Persze mindentől lehet hízni, ha nem jó minőségűt és nem a megfelelő mennyiségben fogyasztjuk. Épp ezért érdemes törekedni a feldolgozott ételek helyett a minőségi szénhidrátok fogyasztására: a magas rost és tápanyagtartalmú köretfélék, mint a quinoa vagy a hajdina remek szénhidrátforrások, csakúgy mint a zöldségek, amik ráadásul a fogyást is serkentik.

szénhidrát,étkezés
Forrás: GettyImages

4. A halolaj készítmények csökkentik a szívbetegségek kockázatát

Egy 2012-es Nemzetközi Egészségügyi Felmérésből kiderül, hogy a halolaj készítmények fogyasztása a mennyiséget tekintve meghaladja más vitaminok és táplálékkiegészítők fogyasztását. A legtöbb, főként a zsírosabb halfajtákban található Omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatású, így jótékonyan hat a szív állapotára, viszont a New England Journal of Medicine tanulmánya szerint csak azzal, hogy valaki ilyen készítményeket szed, még nem védett a stroke és a szívbetegségek ellen. Az Omega-3 fontos része kell hogy legyen az étkezésnek, de mellette törekedni kell a tápanyagdús fogásokra és a sportos életmódra is!

5. A minimalista futócipők a legjobbak az edzéshez

Ebben az évtizedben lettek népszerűek a minimalista futócipők: ezek olyan darabok, amiknek a talpában minimális mértékű vagy semmiféle csillapítás nincs, illetve a a talpuk a sarokrészen egy nagyon kicsit van csak megemelve a lábujjakhoz képest. Ez viszont azért probléma, mert a szakértők szerint ezekben a termékekben sokkal könnyebben megsérül a test. Készült egy kutatás is a témában: a British Journal of Sports Medicine eredményei szerint azoknál a futóknál, akik a 10K-ra való edzésük alatt ilyen minimalista futócipőben edzettek, háromszorosa volt a sérülések száma.

6. A citromos víz pörgeti az anyagcserét

Sajnos azóta kiderült, hogy nincs nagy csodaszer az anyagcsere felpörgetésére. A gyors anyagcsere és a fogyás között van összefüggés: az anyagcsere az izomtömeg növelésével serkenthető – vallja Kim Rose dietetikus, aki szerint azért is lassul az öregedéssel az anyagcserénk, mert veszítünk az izomtömegből. A csípős ételek, a citromos víz jó hatással vannak a testre, ám az anyagcserénket akkor tudjuk felpörgetni, ha több súlyzós edzést végzünk, ha ugyanis nő az izomtömeg, több kalóriát éget el a test – vallja a szakember.

súlyzós edzés
Forrás: GettyImages

7. A gyakori szójafogyasztás rákot okozhat

A szója egy fehérjében gazdag, növényi alapú élelmiszer, amelynek elég rossz a hírneve a rákos megbetegedések kialakulásával kapcsolatban. Ennek az az oka, hogy izoflavonokat tartalmaz, amelyekről korábban az a hír terjedt el, hogy elősegítik a rákos sejtek szaporodását, ám azóta kiderült, hogy ez nem feltétlenül így van. Az izoflavonok koncentrációja ugyanis nem elegendő ahhoz, hogy elősegítse a rák kialakulását és a szójaalapú ételeknek igenis vannak előnyei – így felesleges őket tiltólistára tenni.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod.

És vajon mi a helyzet a kardióval? Ez is csak egy mítosz?