Borítókép: Változtak a maszkviselés szabályai az omikron miatt! Forrás: Getty Images

Változtak a maszkviselés szabályai az omikron miatt!

A maszkviselés továbbra is hatékony módja a koronavírus elleni mindennapi védekezésnek, ám az egészségügyi szakértők szerint új szabályok vannak érvényben: az úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron terjedése miatt.

A Schweizerische Medizinische Wochenschrift című svájci orvosi szaklap 2022 január 3-i számában megjelent cikkben az egyes variánsok kritikus dózisai (az a vírus darabszám, amely a szervezetbe jutva már nagy valószínűséggel fertőzést idéz elő) az alábbiak:

A vad típusú vírus esetén minden 1000 fertőzöttből 1 szuperterjesztő, a delta esetén minden 30-ból 1, az omikron esetén pedig minden 10-20-ból 1 ilyen személy lehet. Legtöbb helyzetben a sebészi maszk már nem elegendő, hanem FFP2 maszk lenne kívánatos.

Az alábbi táblázatban vázolt élethelyzetek számítógépes modellje megadja, hogy mire lehet számítani sebészi maszkban normál vagy hangos beszéd mellett. ACH = óránkénti légcserék száma az adott helységben; OK=a kritikus dózis alatt; kritikus=a kritikus dózis környékén, nagyon kritikus=a kritikus dózis duplájánál.

Forrás: Koronavírus vakcináció – szakirodalmi tallózó FB-csoport
A sebészi maszk hatékonysága

A szakértők szerint az N95 vagy az FFP2 típusú maszk véd a legjobban, ha ilyenünk nincs, akkor kettős arcmaszkot javasolnak, mert az jobban szűri az új, minden eddiginél fertőzőbb variánsokat. A kettős arcmaszk nemcsak javítja a maszk illeszkedését azáltal, hogy a peremeken előforduló réseket lezárja, hanem többrétegű szűrést nyújt az érkező és távozó részecskékkel szemben.

Pontokba szedtük, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes javítani a vírusszűrés hatékonyságán:

  • Az N95 vagy FFP 2-es maszk viselése esetén nincs szükség dupla maszkra.
  • Ha mégsem ezt hordja valaki, kombinálható a kék, általános sebészeti maszk egy szövetmaszkkal, amely kívülről szorul az arcra, így jobban illeszkedik, biztosabb védelmet nyújt.
  • Praktikus lehet a kék orvosi maszk feljavítása hajtogatással, csomózással amely jobb illeszkedést, biztosabb szűrést eredményez. Egy észak-karolinai egyetemi klinika szemléltető, egyszerűen elsajátítható praktikákat bemutató videót készített a sebészeti maszk helyes viseléséről.

Hogyan ellenőrizheted, hogy nem zár pontosan a maszk? Egyszerű: lélegezz a maszk peremeire helyezett kézzel! Ha a levegő kiszökik a peremeken, szorítsd le az orrnyereg felett, és húzd meg a fülhurkokat, esetleg válassz jobban illeszkedő, rugalmasabb maszkot vagy vegyél fel még egyet. Ha a maszk jól illeszkedik, látható, hogy a maszk minden egyes lélegzetvételkor ki-be mozog.

Forrás: New York Times, Egészségkalauz, Dobson Szabolcs Facebook

Nézd meg, mit tudunk most az omikron variánsról!