Tedd magad próbára zöld böjttel

Borítókép: Tedd magad próbára zöld böjttel Forrás: Unsplash/Alla Hetman
Nemcsak magaddal teszel jót, hanem a környezettel is, ha Húsvét előtt 40 napig zöld böjtöt tartasz. Ez olyan megvonás, amivel gyarapodhatsz!

Húshagyó kedd 2021. február 16-ra esik, ez a 40 nappal később ünnepelt Húsvét előtti böjt kezdete. Sokatmondó mindkét jeles nap neve: a “húshagyó” napon elhagyjuk a húst, míg a “húsvét” napon ismét magunkhoz vehetjük. A kettő közötti 40 napon pedig böjtölünk, a vasárnapokat leszámítva.

A böjttel készülünk Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére, a húsvétra. Ám lényege nem pusztán az, hogy lemondunk valamiről, hanem hogy ennek révén is törekszünk a hívságok és élvezetek visszafogására. A test örömeit ideiglenesen háttérbe szorítjuk, mert most a lelki élményekben szeretnénk elmélyedni.

Modern világunkban egyre kevesebben követik a hagyományos vallási előírásokat, sokan túlzott korlátozásként élik meg ezeket. Éppen ebben figyelhető meg párhuzam a húsmentes böjti időszak és a környezettudatos életvitel között: valaki hajlandó áttérni egyszerűbb, átgondoltabb életre, megpróbál felülemelkedni habzsoló ösztönlény mivoltán, a jelen helyett a jövőre emelve tekintetét.

A 40-napos időszak nem túl hosszú, végtére is csak 6 hétről van szó. Most nagyobb kényelmetlenségek nélkül is kipróbálhatod magad az új szerepben. S talán lesz olyan az alábbi tippek közül, amit annyira elfogadhatónak ítélsz, hogy a 40 nap letelte után is megtartod.

1. Ne fogyassz húst!

A nagyüzemi állattartás, elsősorban a szarvasmarha-tartás által kibocsátott metángáz hozzájárul a globális felmelegedést okozó üvegházhatás súlyosbodásához. Az állattartáshoz szükséges takarmányt megtermesztése során tonnaszámra használt növényvédő- és gyomirtószer károsítja a természetet. Ha 40 napig tartózkodsz a húsevéstől, máris tettél valamit a környezetvédelem érdekében.

2. Kerüld a műanyagot!

Az egyszer használatos zacskókba belefullad a bolygónk. Próbáld meg, hogy most 40 napig kizárólag textilszatyrokat használsz. Műanyag doboz helyett tökéletes tárolóedény egy befőttesüveg. A kávédat kérd elmosható kerámiabögrébe, hidd el, még az íze is jobb lesz...

3. Törekedj hazai termékek vásárlására!

Minél kisebb távolságot utazik egy termék, annál kevesebb károsanyag szennyezi a levegőt szállítás közben. Vásárláskor nézd meg a termékek származási országát, és legalább 60-80 százalékban válaszd azokat, amelyeket Magyarországon állítottak elő. Esetleg kiterjesztheted a határt az Európai Unióra.

4. Korlátozd a rezsidet!

Bizony jólesik egy kád forró vízben heverészni, de most 40 napra állj át a zuhany alá. Mindig áramtalanítsd a nem használt elektromos eszközöket, ne hagyj semmit stand-by üzemmódban. A fűtést állítsd két fokkal alacsonyabb hőmérsékletre, inkább vegyél fel egy pulóvert és meleg zoknit.

5. Használd a lábadat!

Amikor csak lehetséges, autózás helyett menj gyalog vagy kerékpárral. Ezzel hozzájárulsz a légszennyezés csökkentéséhez, és több mozgásnak köszönhetően a téli mackóhájtól is gyorsan megszabadulhatsz.

6. Ne pazarolj!

Amit meg lehet javítani, javítsd meg. Ami többször is lehet használni, használd többször. Amit fel lehet újítani, újítsd fel. Amit pedig végképp muszáj kidobni, azt tedd az anyagának megfelelő szelektív hulladékgyűjtőbe, vagy add le egy lakossági hulladékgyűjtő udvarban.

Sztárok, akik nem csak ilyenkor böjtölnek, hanem egyenesen az időszakos böjt megszállottjai: