Gyerekeknek is adható illóolajok emésztési problémákra

Borítókép: Gyerekeknek is adható illóolajok emésztési problémákra Forrás: Getty Images
Ezeket az illóolajokat használjuk, ha valamelyik családtag emésztési problémákkal küzd!

Miért kellene azonnal - és nem is szabad- erős gyógyszerekhez nyúlni, ha a természet kelléktárában sokkal szelídebb, ámde épp oly hatékony gyógymódot is találunk? Főként a kicsik érzékeny szervezetét, emésztőrendszerét fontos megkímélni a mellékhatásoktól és a későbbi rezisztencia kialakulásától (mert minél többször nyúlunk gyógyszerekhez, annál kevésbé fognak rá jól reagálni a kórokozók).

Főleg az emésztőrendszeri panaszokat érdemes gyógynövényekkel, megfelelő illóolajokkal, szelíd módszerekkel gyógyítanunk. Mutatjuk, melyek lehetnek nagy segítségünkre!

A termékpiacon emellett vannak még olyan, hatóanyagként illóolajokat (például borsmenta, ánizs, édeskömény, konyhakömény, szegfűszeg) és illóolaj-összetevőket (például mentolt) tartalmazó gyógytermékek (cseppek, bevont tabletták) is, melyeknek fogyasztását elsősorban bélgörcsök oldására és a fokozott bélgázképződés mérséklésére ajánlják. Ez utóbbi esetekben kisgyermekeknél az alhas masszírozására jól alkalmazhatók a különféle szélhajtó kenőcsök, melyeknek kiemelten fontos összetevői az ánizs-, az édeskömény- és a konyhakömény-illóolaj. Vivőanyagként olíva- és napraforgóolajat egyaránt használhatunk, az alkalmazható koncentráció − kortól függően − 1–5%.

3 éves kor alatt csak nagy körültekintéssel, megfelelő hígításban, szakember által javasolt adagolásban adjuk az illóolajokat és figyeljük, nem-e okoznak allergiás reakciót gyermekünknél!