„Az emberek több mint felének van szájszaga, de a többségük nem is tud róla” - Dr. Németh Bertalan

Borítókép: „Az emberek több mint felének van szájszaga, de a többségük nem is tud róla” - Dr. Németh Bertalan Forrás: PeopleImages/Getty
Dr. Németh Bertalan dento-alveoláris sebész szakorvossal jártunk utána a kellemetlen szájszag okainak, és lehetséges kezelési módjainak.

Míg a "divatos" kényszerbetegségekről, mint az anorexia és a bulimia vagy éppen a testdiszformiás zavar, a plasztikafüggőség, egyre nyíltabban és egyre többször beszélünk, addig a kellemetlen szájszagról, ami az emberek több mint felét érinti élete során valamilyen formában, még mindig alig beszélünk, szégyenlősen kerülgetjük. Most azonban ledöntjük a tabukat, és választ kaphatsz azokra a kérdéseidre, amelyeket eddig nem mertél feltenni magadnak se. Vajon mitől alakulhat ki? Amennyiben kizárható, hogy nem szájüregi a probléma forrása, milyen súlyos betegség állhat a hátterében? A fogkőleszedésen túl – hogyan segíthet az orvos?

Az emberek több mint felének van szájszaga, azonban a legtöbbjük nem is tud róla. A szájszag eredete összetett, de 90%-ban szájüregi eredetű:
nem megfelelő szájhigiénia, fogágybetegség (parodontitis), beragadt ételmaradék, felrakódások a nyelven, nem megfelelően tisztított fogsorok,
rossz fogpótlások, rosszindulatú daganat is okozhatja

- osztotta meg velünk Dr. Németh Bertalan dento-alveoláris sebész szakorvos.

Szájszag (Halitosis)

A kellemetlen lehelet vagy szájszag hátterében olyan illékony anyagok, molekulák állnak, amelyek származhatnak a szájüregből vagy egyéb forrásból (pl. garat vagy tüdő). A szájeredetű kellemetlen szagokért leggyakrabban két kén vegyület felel, a hidrogén-szulfid és a metil-merkaptán, mindkettő bakteriális eredetű. A szájüregben több mint 500 féle baktérium él és a legtöbbjük képes valamilyen kellemetlen szagú vegyület előállítására.

A maszkviselés a mindennapok részévé vált, aminek egyik pozitív hozadéka, hogy ezáltal ritkábban találkozunk azzal a problémával, hogy éreznénk mások szájszagát. Míg az érintettek talán éppen a maszkviselésnek köszönhetően ismerik fel saját kellemetlen leheletüket és tesznek megszüntetéséért.