Borítókép: Poszt-covid szindróma: ha ezeket a tüneteket észleled magadon, fordulj orvoshoz Forrás: Unsplash.com/engin akyurt

Poszt-covid szindróma: ha ezeket a tüneteket észleled magadon, fordulj orvoshoz

A koronavírus-fertőzés lezajlását követően bizonyos tünetek hosszú ideig megmaradhatnak. A poszt-COVID szindróma tünetei szerteágazóak lehetnek, melyek kivizsgálása akár több szakorvos munkáját is igénylő feladat. Elhúzódó fulladás, nehézlégzés, köhögés esetén a fertőzés lezajlását követő 6-12 hétben ajánlatos kivizsgálásra menned.

Elhúzódó gyógyulás

A PCR teszt elvégzését követően, az igazolt koronavírus-fertőzöttek enyhe tünetek esetén otthonukban lábadoznak, súlyosabb esetben kórházi kezelésre szorulnak. Felépülésüket követően a tünetek többsége elmúlik, ám néhány közülük hosszabb időn át is megmaradhat.

Poszt-COVID szindrómáról beszélünk, ha a PCR teszt már negatív, a vírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, a beteg már nem fertőz, szinte gyógyult, ám a terhelhetősége mégsem a régi, és különböző tünetei továbbra is fennállnak, vagy a gyógyulást követően, néhány héten belül jelentkeznek és 12 hétnél tovább tartanak.

Az enyhe és súlyos betegeket is érintheti

A poszt-COVID egyaránt előfordulhat, ha a fertőzést tünetmentesen, enyhe tünetekkel vagy súlyosabb panaszokkal vészeltük át, és akkor is, ha kórházi kezelésre volt szükség.

Poszt-COVID tünetek

A koronavírus nemcsak a tüdőnket támadja meg, hanem a keringési rendszert, a veséket, és az idegrendszert és egyéb szerveinket is meg tudja betegíteni, ezért a poszt-COVID szindróma tünetei is szerteágazóak lehetnek.

Nagyon gyakori a betegeknél a krónikus fáradtság szindróma. Nehezen tudják magukat terhelni, hamar elfáradnak, aluszékonyak, de száraz köhögés, nehézlégzés, szaglásvesztés, ízületi fájdalmak, heves szívdobogás érzés, pulzus- és vérnyomásproblémák is jelentkeznek.

Gyakori panasz, hogy a beteg kis terhelésre is szapora szívveréssel, fulladás érzéssel reagál. Ritkábban, de előfordulhat bőrgyógyászati tünet – például hajhullás –, hasmenés és neurológiai problémák, például feledékenység, alvászavar, tanulási problémák, memóriazavar vagy „ködös agy”.

Sok embert érint

A kutatások folyamatosan számolnak be arról, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegeknél a teljes felépülés hosszabb ideig is elhúzódhat. A Lancet folyóirat felmérése szerint a betegek 76%-ánál jelentkeztek panaszok 6 hónappal az első tünetek megjelenése után, angliai adatok szerint a COVID-fertőzés ötből egy személynél okoz 3 hónapnál tovább is elhúzódó panaszokat.

A poszt-COVID tünetekre jellemző, hogy hullámzóan jelentkeznek. Az egyik nap magát fittnek és erősnek érző betegnél akár másnapra is jelentkezhet erős fáradtság, vagy visszatérhet a fulladás, esetleg hőemelkedés is kísérheti.

Kivizsgálás és rehabilitáció

A poszt-COVID szindróma kivizsgálása átfogó, a tünetek függvényében akár több szakorvos munkáját is igénylő feladat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa az elhúzódó tüdőgyógyászati tünetekkel kapcsolatban elmondta, hogy fulladás, nehézlégzés, köhögés esetén javasolt a fertőzés lezajlását követő 6-12 hétben kivizsgáláson részt venni. Ilyenkor mellkas CT készülhet, laborvizsgálatot végeznek, és diffúziós kapacitásméréssel lehet kimutatni a tüdőben zajló gázcserét, spirometria vizsgálattal pedig a tüdő kapacitását, a légutak tágasságát lehet mérni.

A tüdőgyógyászati kivizsgálás azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés után a tüdőben gyulladások maradhatnak vissza, ezek a léghólyagocskák falát károsítják, ami a légzőfelület csökkenéséhez vezethet, és a későbbiekben a tüdő rugalmasságának csökkenését (fibrózist) okozhat. A poszt-COVID tüdőgyógyászati kivizsgálás során ezeket kivizsgáljuk, és korai diagnózis esetén gyógyszeres és rehabilitációs beavatkozással kezelni tudjuk a nehézlégzést, köhögést is, és csökkenthető a végleges fibrózis kialakulásának kockázata is – foglalta össze röviden a mielőbbi kivizsgálás szerepét dr. Tárnok Ildikó.

Galériánkban tippeket találsz, hogyan enyhítheted a tüneteidet, ha épp covidos vagy