Ági néni paneltornája az erkélyen – idősebbek is elkezdhetik!

családom,egészség,torna,idős,erkély,panel Forrás: Getty Images
Az idősebb lakókat mozgásra bátorítja egy sorstársuk a házunkban. A (majdnem) 72 éves Ági, aki aktív korában versenysportoló volt, még le is rajzolta, mit hogyan kell csinálni.

Valamelyik nap egy kedves rajzokkal illusztrált leírást fedeztem fel a társasházunk földszinti folyosóján kiragasztva.

családom,egészségem,torna,idős
Forrás: A szerző fotója

A szöveg:

Idősek is elkezdhetik!

Futás, menetelés

Egyik kezünkkel megfogjuk az erkélykorlátot, másikkal az ajtófélfát. Helyben futás vagy gyors menetelés. Pihenni ne felejtsünk el. És így tovább.

Légzőgyakorlat

Simuljunk hasunkkal az erkélykorlátnak. Kétoldalt lassan emeljük fel a karokat, fejünk fölött fogjuk össze a kezünket. Lassan szívjuk be a levegőt az orrunkon, le a karokkal, lassan, szájon át kifújni. Vigyázzunk, el ne szédüljünk!

Mosolygós szép napot! Ági

Ági aktív korában versenyszerűen úszott, így ma is természetes számára, hogy hetente háromszor elmegy az uszodába – pontosabban elmenne, ha nem kellene otthon maradnia a koronavírus-járvány miatt. Mint mondja, rettentően hiányzik neki az a hetenkénti összesen 4-5000 méter, amit le szokott úszni.

Sejtése szerint idős lakótársainak szintén hiányozhat a mozgás: ezt igyekezett orvosolni a rajzos tornagyakorlatok leírásával. Ahogy Ági meséli, másnap többen is felhívták a házból, hogy elmeséljék, mennyire örültek az instrukcióknak. Korábban sokan nem gondoltak arra, hogy például az erkély alkalmas lehet a sétára. Ami a légzőgyakorlatot illeti: Ági mint egykori úszó nagyon is tisztában van a helyes légzés jelentőségével, és fontosnak tartotta, hogy erre a sorstársak figyelmét is felhívja. (Itt is mutatunk egy jó kis stresszoldó légzőgyakorlatsort.)

Bár Ági vigyáz magára és ideje nagy részét otthon tölti, azért egy-egy sétát mindennap tesz a környéken. Jó kedélye megőrzésében az alkotás is szerepet játszik: szívesen vesz ecsetet a kezébe, és akrilfestményeken örökíti meg benyomásait. Ilyeneken, mint például ez:

családom,egészség,torna,idős,festmény
Forrás: Kratochwill Ágnes

A következő festménynek is külön története van:

Egy súlyos műtét után pánikbetegségem volt, és ki akartam magam rángatni belőle. Tél volt és sötét: gondoltam, csinálok magamnak egy kis napsütést. A fotelemmel szemben leraktam a festményt, a fotel mellett párologtattam a kubeba olajat (isteni citromos!), és halkan nagyon fülbemászó dallamokat hallgattam. Na és a légző gyakorlatok. Fél év alatt sikerült!!!
családom,egészség,torna,erkély,panel,idős
Forrás: Kratochwill Ágnes

A szerelem idősebb korban is csodás, nézd csak: