Tünet odalent: “Nem jó, ha ott van, de nem a világvége”

Borítókép: Tünet odalent: “Nem jó, ha ott van, de nem a világvége” Forrás: Unsplash / Ava Sol
Nagyon-nagyon hasznos blogbejegyzést írt Dr. Tamási Béla, bőr -és nemigyógyász, amiben összegyűjtötte azokat a tüneteket, amelyek – ha megjelennek a nemi szervek körül – nem kell kétségbe esni, mert nem “kórosak”, de azért foglalkozni kell velük.

“Rengetegszer találkozom a munkám során azzal, hogy a tájékozottság hiánya indokolatlan szorongáshoz vezet, lerombolja az önbecsülést, és akár az intim kapcsolatok ellehetetlenülését is okozhatja – nem ritkán odavezetve, hogy a partnerek egymást hibáztatják, vagy hovatovább vádolják félrelépéssel” – fogalmazza meg Dr. Tamási Béla, hogy miért fontos tisztában lenni ezekkel a dolgokkal.

Nekem még egyetemista koromban volt egyszer kondilómám – bár ez pont nem tartozik majd azokhoz a nemi betegségekhez, amiről ebben a cikkben szó lesz – csak le akarom írni, hogy nem simán azért volt kellemetlen és megalázó, mert konkrétan minden nap kellett ecsetelésre mennem, és a győri nőgyógyász, akinél először jártam, nagyon megalázott, hogy milyen igénytelen nő vagyok én. Hanem azért is, mert közölte a hozzá utánam érkező anyámmal, hogy “Höhö, maga jobb állapotban van, mint a lánya”, csak azt felejtette elmondani, hogy a partneremet is meg kéne nézni, mert lehet, hogy ő fertőzött meg. Ja, és egyébként kiderült – miután elmentem egy másik, tök normális orvoshoz – hogy tényleg ő fertőzött meg. Már nem az orvos, hanem az akkori partnerem…

Na, de a lényeg, hogy a két leggyakoribb nemi betegség, ami nem nemi úton terjedőt jelent – vagyis nem elkaptad valakitől – hanem a belső testi okokat kell megkeresni: a hüvelygyulladás és a makkgyulladás.