Nem úgy úszik a spermium, ahogy eddig hittük – igazából nem is úszik

Borítókép: Nem úgy úszik a spermium, ahogy eddig hittük – igazából nem is úszik Forrás: Canva (Science Photo Library)
Egy nemzetközi tudóscsoport egy újfajta mikroszkóppal olyan felfedezésre jutott, amely fenekestül forgatja fel azt, mint amit eddig a spermiumok mozgásáról tudtunk. És hidd el, ez igenis fontos megfigyelés. A miértekre adott válasz kiderül a cikkből.

1677-et írtunk, amikor is a jó Anton Van Leeuwenhoek, az összetett mikroszkóp feltalálója speciális vizsgálódába kezdett. A holland tudós a saját spermáját vette górcső (ez a mikroszkóp hülyébb neve) alá. A tudományos annalesek azt is feljegyzik, hogy a vizsgálati anyagot a feleségéről gyűjtötte be, szex után. Hamarost feltárult előtte a spermiumok csodavilága: akárha apró ebihalak lennének, úgy csapkodtak a farkukkal a mikroszkóp alatt. Leeuwenhoek úgy találta, hogy ezek az apróságok úgy mozognak, mint egy kígyó, vagy a vízben előre haladó angolna.

Forrás: Pixabay
Leeuwenhoek

A korabeli tudósok számos, mára meghaladott feltételezéssel bírtak a spermiumról. Többek között azt gondolták, hogy apró, kifejlett emberkét rejtenek, és csak azért egyesülnek a petesejttel, hogy onnét táplálékot nyerjenek ezen miniemberek növekedéséhez. A spermiumok mozgásában azonban az lett a közmegegyezés, hogy azt viszont tökéletesen megfigyelték és leírták már a XVII. században.

Ez sem érvényes ma már, mivel Hermes Gadelha, a bristoli egyetemi matematikusa és csapata a mexikói kutatókkal tanulmányozta a spermiumok mozgását, 3D-ben. Olyan kamerát fejlesztettek ki, amely képes mikroszkopikus szintű képeket készíteni – másodpercenként 55 000-szer. A spermiumokat ráadásul kis viszkozitású folyadékban úsztatták. E vizsgálatok során a kutatók rájöttek, hogy másként mozog a spermium, mint azt eddig gondoltuk.

A spermium másodpercenként 20-30 ostorcsapás-szerű mozgást végez a farkával, és ez két dimenzióban valóban úgy tűnik, mintha előre-hátra mozgatná, és így hajtaná meg magát a nagy versenyben, a petesejt felé. Azonban kiderült, hogy a spermiumok asszimetrikusan forgatják a farkukat, miközben a fejük is elfordul. Ez a két mozgás kiegyenlíti egymást, és előre hajtja az ivarsejtet. A tudósok úgy fogalmaztak: olyan az egész, mint amikor a vidra a víz alatt „dugóhúzószerű” mozgással, játékosan halad előre. Ennél pontosabb képet akkor fogunk kapni minderről, ha minden egyes spermiumra apró, nanotechnikás nyomkövetőt helyezhetünk.

Amikor arra gondolsz, vajon minek mindezt vizsgálgatni, akkor érdemes felidézni, hogy a férfi termékenységet a hímivarsejtek motilitásának, mozgásának megfigyelésével értékelik. Így a férfimeddőség leküzdésében is nagy szerepe van az effajta tudományos eredményeknek.

Forrás: gizmodo.com

10 tudományos érdekesség a szexről: