Nem is gondolnád, de demenciát okozhat, ha naponta ezt eszed

Borítókép: Nem is gondolnád, de demenciát okozhat, ha naponta ezt eszed Forrás: Unsplash.com/Amy Shamblen
Rossz hír a bacon elkötelezett rajongóinak; brit tudósok összefüggést véltek felfedezni mások mellett a húsos szalonna napi fogyasztása és a demencia kialakulása között.

Már napi egy szelet húsos bacon is megnövelheti a demencia kialakulásának kockázatát; egy friss tanulmány eredményei szerint legalábbis. A leeds-i egyetem kutatói nemrégiben arra a következtetésre jutottak; hogy mindazoknak, akik akár 25 grammnyi feldolgozott húsfélét megesznek naponta, 44 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy az agyi leépülés e fajtája alakuljon ki náluk.

A szakemberekből álló csapat mintegy félmillió, 40 és 69 év közötti brit állampolgár étkezési szokásait vetette össze azok egészségügyi állapotával, az erre vonatkozó adatokkal. Öröm az ürömben, hogy a húsfogyasztásról emiatt senkinek sem kell lemondania, mert a tanulmány azt is kimutatta, hogy az olyan feldolgozatlan vörös húsok, mint a marha, a sertés, vagy a borjú kis mértékben fogyasztva - épp ellenkező hatással - védelmet nyújthat a demencia ellen.

Táplálkozási szokásainknak is köze lehet ahhoz, hogy a demencia egyre jobban terjed világszerte
fogalmazott a kutatásban egyik résztvevő szakember.

Szerinte a tanulmányuk egyike azon, egyre csak gyarapodó bizonyítékok sorában, melyek szerint a feldolgozott húsok megnövelik egyes, nem fertőző betegségek kialakulásának esélyét.

Bár a húsfogyasztás és a demencia összefüggéseit már korábban is vizsgálták, ez az első, ilyen részletes tanulmány a témában. Vannak, akik pontosan emiatt intenek óva attól, hogy ez alapján vonjon le bárki messzemenő következtetéseket.

Évente közel tízmillió embert diagnosztizálnak demenciával világszerte, az esetek 50-70 százalékát Alzheimer-kórral, 25 százalékot pedig úgynevezett vaszkuláris, az agyi érellátás zavara miatt kialakult demenciával. A feldolgozott húsok fogyasztásán túl a demencia kialakulásának kockázatát persze számtalan más tényező is növelheti; mint például a dohányzás, a kevés testmozgás; és genetikai, örökletes tényezők egyaránt.

Galériánkból megtudhatod, mi történik, ha nem eszel feldolgozott élelmiszereket