A WHO módosította a várandósok koronavírus elleni oltására vonatkozó ajánlását!

Borítókép: A WHO módosította a várandósok koronavírus elleni oltására vonatkozó ajánlását! Forrás: GettyImages/Andrey Popov
Az Egészségügyi Világszervezet január 29-én módosított álláspontja szerint az állapotos nők oltása is teljesen biztonságos és javasolt.

Előzőleg a WHO nem ajánlotta a koronavírus elleni oltóanyag beadását a terhes nők számára. Ám mivel számos szakértő bírálta ezért a világszervezetet, és sürgette, hogy módosítson az irányelvein, a WHO felülvizsgálta, majd megváltoztatta korábbi álláspontját. Ahogy azt az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) több ízben is hangsúlyozta, a WHO-nak hatalmas a felelőssége, hogy mit kommunikál és azzal, hogy nem ajánlja az oltást, összezavarhatja a gyermeket váró anyákat az oltásra vonatkozó döntésük során.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy bár az állatkísérletek során semmilyen káros hatás nem mutatkozott, az oltóanyagokat emberen – terhes nőkön- nem tesztelték, ennek ellenére a vakcinák fejlesztésén dolgozó kutatók állítják, az elkészítésükhöz használt technológia általánosan biztonságos.

Az új megfogalmazás a WHO részéről így hangzik:

Az alapján, amit tudunk az ilyen típusú oltásokról, azt gondoljuk, nem jelent kockázatot a beadásuk még terhes nőkre nézve sem, ráadásul a lehetséges mellékhatásokat messze felülmúlják az oltás jótékony, Covid-19 elleni védelmet nyújtó következményei.

Az Amerikai Nőgyógyászati Kollégium koronavírussal foglalkozó szakértői csoportja, amely a terhes nők és kisbabáik védelmét tartja elsődleges feladatnak, egyetért a WHO módosított álláspontjával és elmagyarázta, hogy egyszerű oka van annak, hogy nem tesztelték várandós anyukákon az oltást: az állapotos nőket hagyományosan nem vonják be a gyógyszer-kísérletekbe. Ám az oltást ennek ellenére biztonságosnak tartják számukra is.

A Pfizer ugyanakkor bejelentette: a következő hónapokban teszteli vakcináját terhes nőkön. A Moderna pedig létrehoz egy adatbázist, és nyomon akarja követni a beoltott nőkön jelentkező esetleges mellékhatásokat.

Az illetékes hatóságok már több országban is közölték az érintettekkel és a nyilvánossággal, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináját terhes nők és szoptatós anyák is megkaphatják, hiszen a CDC szerint kevés a valószínűsége annak, hogy az oltás különleges kockázatot jelentsen a terhes nők számára.

Forrás: www.nytimes.com

Ilyen a lefolyása, ha valaki várandósan kapja el a koronavírust: