JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mit teszel a testeddel, ha túl hangosan hallgatsz zenét

Borítókép: Mit teszel a testeddel, ha túl hangosan hallgatsz zenét Forrás: Getty Images
Szétzúzod. A füledben levő finom kis érzékelősejteket legalábbis. A túl hangos zene ráadásul ráadásul nagyon ravasz, mert lehet, hogy csak évek múlva okoz halláskárosodást, az viszont már visszafordíthatatlan. Az egyetlen megoldás a megelőzés.

Kisfiam, halkítsd már le azt a zenét, még a füleseden át is ordít! Meg fogsz süketülni! – próbálom visszarántani ebbe a világba a hátsó ülésen álmodozó kiskamaszomat. Magam is meglepődöm a mondataimon, mert mintha csak Anyám szólt volna ki „belőlem”. Közben pedig arra is ráébredek, hogy most jutottam el oda, hogy utólag mélységesen átérezzem az aggodalmait.

De vajon komolyan kell-e félnünk attól, hogy a hangos zene tartós károsodást okozhat a fülünkben? Szakemberek szerint nagyon is úgy tűnik, hogy igen.

Ezt igazolják azok az esettanulmányok is, melyek egyértelmű – és sajnos egyre gyakrabban előforduló - összefüggést mutattak ki az egyre elterjedtebb fülhallgató használat és a fiatalkori hallásromlás között. Mert bár az teljesen egyedi, kinek mennyire érzékeny a füle, s az sem mindegy, hogy éppen milyen zenét hallgat, meddig és hogyan. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mégis mi számít hangos zajnak? S hogy mi számít hangos zajnak? A leggyakrabban mobiltelefonokhoz használt fülhallgatók 110 decibelnél is magasabb hangerővel szólnak, közvetlenül a fülünkben. Az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) szerint veszélyt jelent a hallásra, ha valaki huzamosabb időn keresztül 85 decibelnél hangosabb zenét hallgat. 110 decibel esetében mindössze öt perc, vagyis két zeneszám elegendő ehhez.

Azok, akik fül-, és fejhallgatóval hallgatnak zenét, általában eleve a magasabb hangerőt részesítik előnyben
magyarázzák a szakemberek.

akik pontosan ebben látják a veszélyt: az óriási hangerővel pumpálja a zenét közvetlen a hallójáratokba.

Leggyakrabban a fiatalokra jellemző, utcán, közlekedési eszközökön, autóban utazva „benyomják” a fülest – sokszor csak a társadalomból való kivonulásukat demonstrálandó - a zenét szándékosan olyan hangerőre „feltolva” hallgatják, hogy az elnyomja a környezet alapzaját. A hangos zene viszont nagyon „ravasz”, a károsító hatása ugyanis csak sok idő elteltével jelentkezik. A folyamatos, ismételt és nagyfokú hanghatás viszont egy idő után már végleges hallásromláshoz, az úgynevezett zaj okozta halláskárosodáshoz vezethet.