JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Mit kell tudni a férfi meddőségről?

meddőség,baba,szülő,terhesség Forrás: Getty Images
Akik valaha akartak már gyermeket, nem ismertelen előttük az állandóan ott motoszkáló kédés, hogy vajon minden rendben lesz-e, mindketten képesek-e gyermeket nemzeni? Mi van akkor, ha nem fogan meg az áhított gyermek?

Mindkét nemnél lehet probléma

Ebben az esetben elsőként a párok arra gondolnak, hogy biztos a nőnél nem stimmel valami, hiszen a terhesség esetén sokkal több folyamat zajlik a női testben, mint a férfiban. Ennek köszönhetően a hibaforrás is legtöbbször a női oldalon keresendő, mégis az esetek ugyanolyan százalékában találnak hibát a férfiaknál, mint a nőknél.

Bár kamaszként mindenkitől azt hallottuk, hogy ha nem védekezünk, akkor akár már egy alkalom is eredményezhet terhességet. Bár ez erősen túlzó elképzelés, de arra tökéletes, hogy mindenki kellően képbe kerüljön a védekezés fontosságával.

Tehát ha 1 éven belül nem jön a baba, az még normálisnak tekinthető. Éppen ezért a nőgyógyászok ezidő alatt nem is foglalkoznak komolyan a problémával. 1 év felett már elküldik bizonyos vizsgálatokra a nőket, de a férfiaknak is el kell indulni ezen az úton.

Praktikussági szempontból a legjobb, ha a férfi vizsgálatával kezd a pár, mivel az könnyebb, gyorsabb és teljességgel fájdalommentes. Ez azért is fontos, mert ha megvan a probléma, akkor a nőt megkímélték egy sor hosszadalmas, fárasztó és esetenként fájdalmas beavatkozástól.

család,baba,terhesség,teszt,férfi,nő,meddőség
Forrás: szexvital.hu
Mit kell tudni a férfi meddőségről?

A vizsgálat

Maga a mintaadás roppant egyszerű, mivel csak egy adag spermamintát kell adni. Ebben az esetben megvizsgálják, hogy mennyi:

  • a spermium mennyisége
  • 1 ml ondónak a spermium tartalma
  • spermium életképes
  • a fehérvérsejtek száma.

Továbbá nézik azt is, hogy mennyire mozgékonyak, illetve milyen az alakja és a kémhatása a spermiumnak.

Ezek az értékek megmutatják, hogy mi a helyzet férfi oldalról. Segítenek az andrológus szakorvosnak abban, hogy igényel-e kezelést a leendő apuka, vagy minden tökéletesen működik. A kezelés milyenségéről is dönt, hiszen ma már minden probléma kezelhető valahogy. Nincs ez másként a spermiumok esetében sem.

Milyen megelőzés létezik?

Mint minden esetben, itt is sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni a problémát, és ezt senki más nem teheti meg helyettünk. Nem kell semmilyen bonyolult vagy éppen nehéz dologra gondolni, elég, ha csak egészséges életet élünk. A legjobb, ha kerüljük a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást, az egészségtelen ételeket és a forró fürdőt. Ez utóbbi nagy számban öli az életképes spermiumokat, ezért ha éppen babatervezés van folyamatban, akkor mindenképp érdemes azt kihagyni.

Abban az esetben, ha nem tökéletes a spermakép, még mindig van gyógyszeres és műtéti lehetőség is, amivel orvosolható a probléma, így egyáltalán nem kell kétségbe esni, sem pedig lemondani a családtervezésről.