Borítókép: Nem is gondolnád, mi okozhat merevedési zavart! Forrás: GettyImages/Westend61

Nem is gondolnád, mi okozhat merevedési zavart!

A merevedési zavarnak számos rizikófaktora közül az egyik, talán kevésbé közismert a magas koleszterinszint. De mi a kapcsolat a kettő közt? Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológusa magyarázza el az összefüggést.

Így alakulhat ki merevedési zavar a magas koleszterinszint miatt

A koleszterinről először is érdemes tudni, hogy rossz híre ellenére alapvetően fontos anyag, amely számos funkcióhoz nélkülözhetetlen. Probléma mindössze akkor adódik, ha túl sok van belőle a vérben. Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a lerakódott plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt - kialakul az érszűkület. Mindennek következtében az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. (Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.)

Nem nehéz meglátni az összefüggést a szűkült erek, a vérellátási elégtelenség és a merevedési zavar közt: az erektilis diszfunkció azért is kialakulhat, mert nem jut elég vér a pénisz ereibe.

Koleszterinszint csökkentés: életmód és gyógyszer

Az American College of Cardiology és az American Heart Association 2018-ban adta ki azt koleszterinszint csökkentésre vonatkozó ajánlást, amely komoly szakmai támogatást kapott, többek közt az American Diabetes Association részéről.

Ennek egyik legfontosabb irányelve, hogy a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás minden korosztály számára az alapja annak, hogy megelőzzék a szív-érrendszeri betegségeket, valamint csökkentsék a rizikófaktorokat, így a magas koleszterinszintet is.

Ugyanakkor, ha már kialakult az érszűkület, a szakmai ajánlás az életmódváltás mellett intenzív sztatin terápiát is ajánl, hogy jelentősen csökkenthető legyen az LDL-koleszterin szintje. Azoknál például, akik már túl vannak egy szívinfarktuson vagy sztent-beültetésen, az LDL-koleszterin szintjének legalább 50 %-os csökkentését szorgalmazzák.

A szexuálkardiológia segíthet a merevedési zavaron

A legelterjedtebb koleszterinszint csökkentők a sztatinok, amelyek csökkentik a vérben az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal közvetve a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Mivel azonban több sztatin típusú gyógyszer létezik, amelyek működése bizonyos mértékig különböző, a megfelelő, biztonságos választáshoz és receptíráshoz fontos az alapos kardiológiai kivizsgálás. Ugyanakkor teljesen természetes, hogy a merevedési zavar miatt elsősorban urológushoz fordulnak a férfiak. A két terület együttműködése alapján jöhet létre a szexuálkardiológiai irányzat.

Amennyiben a merevedési zavar hátterében is a magas koleszterinszint áll, az életmódváltás és a gyógyszer közvetve segíthet ennek leküzdésében is. A merevedési zavar kialakulása figyelmeztető jelként is értékelendő más szervek, többek közt a szív saját ereinek az állapotára vonatkozóan, és ebben az esetben indokolt a koszorúér-betegség kizárása egy komplex kardiológiai állapotfelmérés keretében – ismerteti dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus.

A merevedési zavar kezelésében ugyanakkor mindenképpen szükséges és elsődleges lépés az urológiai vizsgálat és adott esetben a kezelés is, de ilyen tünet jelentkezésekor feltétlenül érdemes elvégeztetni egy kardiológiai kivizsgálást is, hiszen az erek állapota jelentősen befolyásolhat más, életfontosságú funkciókat is.

Libidónövelő tippjeinkért lapozzatok bele galériánkba: