Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatod magadon a harmadik oltás után

Borítókép: Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatod magadon a harmadik oltás után Forrás: Getty Images
Míg az EU-ban átlagban 72,5 százalékos az átoltottság – van, ahol már a 80 százalékot is meghaladja-, addig Magyarországon az oltási kedv erősen visszaesett, az embereknek csupán 65,9 százaléka adatta be a második adag vakcinát. A járvány újabb hullámában egyre több a megbetegedés, az egészségügyi szakemberek ezért is sürgetik a még oltatlanoknál az első oltás felvételét, a rizikó csoportba tartózóknál pedig a harmadik vakcina beadatását. Sokan erre azért nem hajlandók, mert félnek a harmadik injekció utáni mellékhatásoktól. Utánajártunk, van-e ennek valós alapja, valóban félni kell-e az ún. booster-oltástól és annak negatív következményeitől.

Európában és Izraelben már több ezer, harmadszor is oltott személy beszámolója áll rendelkezésre és ezek alapján fölösleges a félelem a harmadik injekciótól. De hogy szükség van rá, azt mutatja a koronavírus-fertőzés terjedésének ismét emelkedő üteme, a koronavírus delta variánsa jelentette veszély. Úgy tűnik, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozóknál, így például az időskorúaknál és a gyenge immunrendszerűeknél a harmadik oltás felvétele hozzájárulhat ahhoz, hogy a fertőzéssel és a súlyos megbetegedéssel szembeni kockázat csökkenjen. A szakértők szerint, ha nem jelenik meg egy újabb, agresszív mutáció és az átoltottsági ráta tovább emelkedik, akkor a pandémiának 2022 tavaszán végre búcsút inthetünk.

Persze teljesen érthető az oltásra várók kérdése és aggodalma, hogy a második oltáshoz képest milyen mellékhatásokkal kell számolnia annak, aki a 3. oltást is felveszi. Szerencsére, ha nem is milliós nagyságrendben, de azért már vannak tapasztalatok arra vonatkozóan, mi történik a booster-injekció beadatását követően.

USA-beli szakemberek korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Covid-19 oltási sorban való előrehaladás a (súlyos) mellékhatások fokozott megjelenéséhez vezethet. Vagyis, úgy vélték, hogy a harmadik oltás több panaszt idézhet elő, mint a második vagy az első oltás.

Voltak olyan szakemberek is, így például a Johns Hopkins University Center for Health Security munkatársa, Amesh Adalja, aki szerint a harmadik adag sem lesz „rosszabb”, mint a második volt, ha a mellékhatásokat tekintjük.

Mit mondanak azok, akik már a 3. oltáson is túl vannak?

Izraelben néhány napja az időskorúak (60 év felettiek) felvehetik a harmadik védőoltásukat. Ott ez gyakorlatilag minden esetben egy, a két korábbi Pfizer oltást követően beadott harmadik Pfizer vakcinát jelent. Az elmúlt néhány napban több százezer izraeli kapta meg a „booster” Pfizer oltását. Egy kérdőíves megkérdezés részeként közülük 4500-an be is számoltak arról, hogy milyen mellékhatásokat tapasztaltak/tapasztalnak.

  • A válaszadók 88 %-a a harmadik oltás felvételét követő napon ugyanúgy vagy jobban érezte magát, mint a második oltás felvétele után.
  • A választ adók 31 %-a mindössze néhány mellékhatásról számolt be, amik között a leggyakoribb az injekció beadása helyén tapasztalt fájdalom volt.
  • 0,4 % nyilatkozott úgy, hogy a harmadik oltás után légzési nehézségei voltak, és 1 % mondta azt, hogy orvosi kezelést vett igénybe a harmadik adag felvétele után jelentkező egy vagy több mellékhatás miatt.

A német tapasztalatok is azt mutatják, hogy a szúrás helyén jelentkező fájdalom a leggyakoribb mellékhatás, ezen kívül fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, hidegrázás, fáradtság is előfordulhat, de ezek a kellemetlenségek 1-2 napon belül teljesen megszűnnek és egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél jelentkeznek.

Nézzük, a második oltást követően milyen mellékhatásokkal kellett számolnunk: