Hogyan képes a macska segíteni a gazdáján?

macska,gazda,segítség Forrás: Getty Images
A világ népessége macskásokra és nem macskásokra osztható. A cicákat nem szeretők érvei között szerepel, hogy gőgös állatok, érdekből szeretnek, ostobák, lusták. A szimpatizánsok az összes állítást cáfolják, és nagyon is empatikus, odaadó lényeknek írják le őket. A tudomány azonban csak most kezdi utolérni ezt a tapasztalatot.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Tizenhét és fél évet éltem Fantom nevű macskámmal, aki, ha éjszakába nyúlóan dolgoztam, felágaskodott a székem mellett és addig böködte a karomat a puha mancsával, amíg el nem indultam lefeküdni. Ha menzeszgörcsöktől szenvedtem, odabújt a hasamhoz és dorombolásával ott bocsátotta ki jótékony rezgéseit. Amikor trombózis után lábadoztam, odafeküdt a felpolcolt lábam mellé, amely – a várakozásokkal ellentétben – hamarosan teljesen rendbejött.

Már nem nevetnek

Az állatterápia korai népszerűsítőit – például a kutyát a szorongásoldásban sikerrel alkalmazó amerikai pszichológust, Boris Levinsont – a kollégák a hatvanas években még kigúnyolták. Alan Beck és Aaron Kutcher azonban 1996-ban fiziológiai mérésekkel igazolta, hogy a társállatok stresszcsökkentő hatással bírnak. A kutatásukban részt vevő emberek légzése egyenletesebbé vált, szívverésük lelassult, vérnyomásuk és izmaik feszülése csökkent egy barátságos állat jelenlétében.

Macskával olvasni

Az azóta megjelent publikációkban a legtöbb szó a kutyákról esik, de az utóbbi években a macskák felé fordult a figyelem – nem véletlenül! Ezek a nyugodt négylábúak ideális társak minden korosztály számára, ám autista gyerekeknél, akik sokszor érzékenyek a zajokra és a hirtelen mozdulatokra, különösen beválnak. Segítenek a jobb jegyek szerzésében is: a birdsborói állatmenhely világhírűvé vált programjában az olvasási gondokkal küszködő alsósok a menhely doromboló lakóival gyakorolnak, szép eredményekkel. Betegségmegelőző hatásuk sem elhanyagolható: Bert Brunekeef és kollégái 2002-ben arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek macskák társaságában, felnőtt korukban kisebb valószínűséggel lesznek asztmásak vagy allergiásak.

Gyulladás ellen dorombolás

A macskatartók – mint Katarzyna Tomaszewska lengyel tudós és társai írták 2016-ban – kevésbé hajlamosak a megfázásra, a fej- és hátfájásra, 40 százalékkal kisebb eséllyel kapnak szív- és érrendszeri betegséget, és összességében kevesebb gyógyszert kell szedniük. Ha kéz- vagy lábtörést szenvednek, akkor is számíthatnak a 20-140 Hz frekvenciájú rezgésre, azaz a dorombolásra, amelynek köszönhetően a macskák csontjai is gyorsabban forrnak be más állatokhoz képest. A kutatások a dorombolás gyulladáscsökkentő és sebgyógyulást serkentő hatását is igazolták.

Krízismentés

A macskák krízishelyzeteken is átsegítik gazdáikat. „Emlékeztetnek minket arra, hogy a pillanatnak éljünk. Nem aggódnak a múlt vagy a jövő miatt, holott a rák erre késztet minket” – mondta a New York Timesnak Kate Benjamin lakberendező, blogger, aki többéves harcot vívott az alattomos kórral. „Már az is megnyugtató, ha csak figyelem őket, ahogy komótosan, nyugodtan lépdelnek, miközben az emberek fejvesztve rohannak és a telefonjaikat nyomkodják.”

Reptéri macska

A Pet Partners amerikai civil szervezetnél a több ezer regisztrált terápiás állat közt 200 macska is szerepel. Egy Xeli nevű cirmos például a denveri repülőtéren nyugtatja az ideges utasokat – hasonló intézkedéseket 9/11 után vezettek be, és a nagy siker miatt a gyakorlat állandósult. „Kollégája” Salt Lake City gyermekkórházába jár be gazdájával, hogy jobb kedvre derítse a kis betegeket. Fogvatartottak újraszocializálásában is sikeresnek bizonyult a macskák bevonása, a gondoskodással járó felelősség jótékony hatást tett a rabokra. A terápiás macska minősítést elnyerő állatok idősotthonokat is gyakran látogatnak: a lélekemelő hatáson túl az ízületi problémákon is javíthatnak a simogatással, fésülgetéssel járó mozdulatok. Gyerekek – vagy akár felnőttek – gyógytorna-foglalkozásain is motiváló lehet egy cica jelenléte, kecses mozgása, nyújtózkodása.

Megnevettet

Fantom utóda, Gusztika egy bohókás ifjú titán, minden nap megnevettet. És természetesen ő is megvéd az ülő életmód okozta egészségkárosodástól: jelenleg kitartóan ugrál fel a székem támlájára, hogy hagyjam már abba az írást, végre menjek és játsszak vele.

A macskádról sokat megtudhatsz abból is, hogy hogyan alszik: