Lefogyni szülés után: Lehetetlenség vagy van valami trükkje?

Borítókép: Lefogyni szülés után: Lehetetlenség vagy van valami trükkje? Forrás: Kulcsár Vajda Enikő - Anyatest Projekt
Fogyás szülés után? Hogy kezdjek bele? Sok nő dilemmája ez. Kulcsár-Vajda Enikő, az Anyatest Projekt szakmai vezetője ebben a témában hoz most tippeket.

Az Anyatest Projekt szakmai vezetőjeként biztosra mondhatom: ez az a kérdés, amit emailben, cseten, baráti beszélgetésben, egyéni konzultáción a leggyakrabban feltesznek nekem. Ki kétségbeesve, ki tanácstalanul, ki lelkesen és optimistán, de a legtöbb nőt megérinti a kérdés. Van, aki a szoptatás alatt fokozatosan cérnavékonyra fogy, de sokan, talán ennél sokkal többen küzdenek azzal, hogy a terhességtől és a szülés utáni életmódváltástól megváltozik a testük, és ebben a megváltozott testben nem érzik jól magukat.

Ebben a cikkben, néhány alapdolgot kiemelek nektek, amikre érdemes odafigyelni a szülés után, a hardcore első pár hónapban, vagy később, mikor már egy-két éves, rohangálós a gyermeked. Kezdjük egy jó hírrel!

1. A szoptatás (a tej 'előállítása') a szervezet számára munka, ami gyerekenként, a becsült adatok szerint nagyjából 500 kalóriát vesz igénybe. A szervezet által, a terhesség alatt felhalmozódott plusz zsír egyik élettani funkciója pont az, hogy kalóriát biztosítson a tejtermeléshez, melynek következményeként szép lassan eltűnik a hónapok alatt felhalmozott zsír is. Tehát a szoptatás, a babára gyakorolt kedvező élettani és lelki hatásán túl, az anyát is segíti a plusz zsírtól való megszabadulásban.

2. Lehet torta, madártej, alkoholmentes sör és egyéb tejszaporítónak kikiáltott kaják nélkül is szoptatni! Ezek a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül befolyásolják a tejmennyiséget, sőt a szakmai anyagok hangsúlyozzák is, hogy nyugodtan kerüld az "üres" kalóriákat. Mik azok a termékek, amik számos üres kalóriához juttatnak? A cukros üdítők, a csokik, az éjszakai palacsintaevés a hűtő előtt állva, és a többi..

3. A mozgás nem elég a fogyáshoz!!!! Odatettem ezer felkiáltójelet, mert ezt gyakorlatilag az összes táplálkozási szakember az elsők között említi, és mégis, mindig felmerül.

Muszáj változtatni a táplálkozási szokásaidon, ha változást akarsz, ez brutális, de így van. Változik az input, változik az output. Az arányt általában 70/30 százalékban határozzák meg: 70 százalék az étkezés jelentősége. Illetve van még egy jó kis mondás, gyúrós körökben, nem mintha kedvenc sportom lenne a testépítés, mert ez nagyon nem igaz, de a mondás jó, szóval: Izmot a teremben építesz, lefogyni meg a konyhában fogsz!

4. Ne feledkezz meg az egészségügyi háttérről! -Ha terhesség alatti cukorbetegséged/PCOS-ed/ pajzsmirigyproblémáid vannak, vagy mindig is hízékony alkat voltál, aki "a levegőtől is hízik" (ami jelenthet kezdődő inzulinrezisztenciát), akkor csináltass labor vizsgálatokat. Ellenőriztesd a pajzsmirigyhormonokat, a cukortoleranciát, és minden ehhez tartozó egyéb értéket, és erről konzultálj szakemberrel! Az ideális időpont erre a szülés utáni 5-8. hónap, addigra rendeződik a hormonszint.

5. Tedd fel magadnak a kérdést: biztos, hogy most tudsz időt, energiát és figyelmet szánni arra, hogy lefogyj? Mert ehhez figyelem és erő kell. A stressz a szervezet számára, megterhelő fizikailag és lelkileg. Lehet, hogy a gyerekkel járó életmód átmenetileg pont eléggé kimerít önmagában is, és nem fér bele az aktuális életmódodba a fogyókúra. Semmi baj! Nincs még itt a fogyás ideje. Egy fontos dolgot tarts csak szemelőtt: ne rakj magadra plusz terheket.

+1 TIPP

Sokan mondják, hogy "alig eszem, de nem fogyok", aztán kiderül, hogy az "alig eszem" napi hatszori bőséges evést takar, közte egy kis ez-az elcsipegetésével. Tudatosítsd magadban a sokszor teljesen automatikus étkezési szokásaidat! Anélkül, hogy bármin változtatnál, írd fel 5 napig, hogy mikor, mit eszel és mit iszol. Ez egyrészt bármilyen további változtatásnak az alapja lehet, másrészt pedig sokszor önmagában is megváltoztatja, ahogy hozzáállsz az étkezéshez. Ehhez remek applikációk és kalóriaszámlálók állnak már rendelkezésre, pl: yazio, myfittnesspal, magyar nyelven pedig a kaloriabazis.hu.

+MÉG 1 TIPP

Szerintem a gyors fogyásnál SOKKAL fontosabb a jól működő test helyreállítása! Szerencsére ez együtt jár a kilók fokozatos elvesztésével is. Az általam kidolgozott edzésprogramokban a funkcionalitás helyreállítása a legfontosabb: a gátizom- és hasfalregeneráció, tartásjavítás és a kondíció finom visszaépítése.

Szerintem a titok -ha van olyan- a mozgás örömének megérzése, és a testeddel való jó viszony kialakítása. Így nem lesz kényszer a mozgás, hanem a mindennapi öröm és sikerélmény forrása, egy energialöket, egy énidős program!

A mottóm is ez: A mozgás öröm, nem büntetés a tegnap megevett csoki miatt!