A láma által termelt antitestek közelebb hoznak a koronavírus-gyógyszerhez

láma,koronavírus Forrás: pikrepo.com
Egy lámaköpésre van a megoldás a koronavírus hatékony gyógyításához, egy nemzetközi kutatócsoport szerint legalábbis.

Egy Winter nevű láma is részt vesz abban a nemzetközi kutatócsoportban, amely egy koronavírus-gyógyszer kifejlesztésén dolgozik. A lámák által termelt antitestek segíthetnek a betegség leküzdésében. Az antitestek olyan fehérjék, amelyek segítenek a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket.

A kutatócsoport egy új antitestet fejlesztett ki, amely szorosan kapcsolódni tud a vírus tüskeszerű fehérjéjéhez. A kutatók azt találták, hogy ez az antitest megakadályozza, hogy a vírus egy tenyésztett kultúrában megfertőzzön újabb sejteket.

A kutatócsoport az austini Texasi Egyetem, az amerikai Nemzetközi Egészségügyi Intézetek és a belga Genti Egyetem tudósaiból áll, akik a Cell folyóiratban tették közzé az eredményeiket.

Ez egyike az első antitesteknek, amik igazolhatóan semlegesítik a vírust, írja közleményében Jason McLellan sejtbiológus, a tanulmány társszerzője.

láma,koronavírus
Forrás: Tim Coppens
Winter négyéves és egy belga farmon él

Maga a láma

Winter négyéves és egy belga farmon él. A lámák és más tevefélék azért segítenek sokat hasonló kutatásokban, mert kétféle antitestet termelnek: az egyik fajta hasonló az ember által termeltekhez, a másik fajta viszont kábé negyedakkora. Ezek az apró antitestek porlaszthatók és inhalátorban belélegeztethetők. A láma-antitestek hatékonyságát már korábban is felfedezték, és a tudósok egy orrsprayt is készítettek láma-antitestekkel.

A kutatás Winter részvételével négy éve kezdődött, amikor még csak 9 hónapos volt. 2016-ban a kutatók korábbi koronavírusokat vizsgáltak: a SARS-CoV-1 és a MERS-CoV vírusokat. Winter testébe stabilizált tüskeszerű fehérjéket fecskendeztek, majd vérmintákat vettek tőle és ezután izolálni tudtak egy antitestet, ami ígéretesnek tűnt a SARS-CoV-1 kezelésére. Ezt VHH-72-nek nevezték el és örültek a többéves kutatás eredményének, de akkor még nem volt ilyen nagy szükség a koronavírusok kezelésére.

Az új koronavírus kitörése után a csapat abban kezdett reménykedni, hogy a VHH-72 a SARS-CoV-2 ellen is hatékony lehet. A kezdeti tesztekben azt fedezték fel, hogy ha gyengén is, de rákapcsolódik a tüskeszerű fehérjékre. Hogy ezt a kötődést hatékonyabbá tegyék, az antitesteknek két másolatát kapcsolták rá. A kutatók szerint ez a „duplázott” antitest semlegesíti a SARS-CoV-1 és a SARS-CoV-2 vírusokat egyaránt.

Mi a következő lépés?

A kutatócsoport most laboratóriumi állatokon (például hörcsögökön) teszteli az antitestet, és reménykedik benne, hogy nemsokára az embereken végzett tesztre is sor kerülhet. A cél egy olyan terápia kifejlesztése, amely a fertőzöttség kialakulása után rögtön segíthet. Az antitest-terápia ugyanis a már megbetegedett szervezetnél is enyhítheti a tüneteket.

via mnn.com, cnet.com

Még az állatok is komolyan veszik a szociális távolságtartást: