Nekem már a koronavírus-járvány alatt kell megszülnöm a babámat

koronavírus,szülés,császármetszés,karantén Forrás: Getty Images
Bejöhet apuka a szülésre? Elérhető lesz a védőoltás? Kapok-e majd tápszert? Hogyan láthatják a nagyszülők a kisbabát?

Edina, aki pár nap múlva világra hozza első babáját, elmeséli, a koronavírus-járvány hogyan írja át ezt az életre szóló élményt.

Bejöhet-e apuka?

Olyan hirtelen történt minden. Két hete a barátnőmmel még simán beültem egy kávézóba, aztán pár nap múlva már vészhelyzet volt az országban a koronavírus-járvány miatt. Az első pár napban azon aggódtam, hogy a férjemet beengedik-e majd a szülésre. Mára egészen más tétje lett a dolognak, és sokkal több dolog miatt aggódom, bár alapvetően pozitívan állok a helyzethez.

Az, hogy jelen helyzetben megvalósulhat-e az apás szülés, az adott intézmény pillanatnyi döntésétől függ, a koronavírus-járvány függvényében. Az általam választott kórház esetében jelenleg úgy tűnik, igen. De mondom, ez ma már a kisebb dolgok közé tartozik, amik foglalkoztatnak.

Hol fogok szülni?

Nemrég felröppent a hír, hogy nem körzetesként nem szülhetek az általam választott kórházban a választott orvosommal és szülésznőmmel, hanem a teljesen ismeretlen, körzetes kórházban kell szülnöm, vadidegen szakemberekkel. Már szétizgultam magam, amikor jött a hír, hogy mégis mehetek a választott kórházamba. De azért nyugtával dicsérd a napot.

Nálunk pluszizgalomra ad okot az, hogy a babám intenzíven forgolódik a hasamban, tehát annak is fennáll az esélye, hogy farfekvéses lesz, ami valószínűleg császármetszést fog indukálni.

Jó és rossz forgatókönyv

Én elég pozitívan gondolkodom, ezért így rendeztem el magamban a dolgot: legjobb esetben lesz egy szép, apás, hüvelyi szülésem az általam választott kórházban, a választott szakemberekkel.

Legrosszabb esetben pedig lesz egy szép császármetszésem a férjem jelenléte nélkül, a körzetes kórházban, idegen szakemberekkel – akik minden bizonnyal ugyanúgy mindent megtesznek majd értem. Ez sem a világ vége, ahhoz képest, hogy a világon nők milliói szülnek a bokorban.

Lesz-e tápszer, ha nem tudok szoptatni?

Jelen helyzetben olyan járulékos dolgok miatt kezdem el aggódni, hogy kapunk-e majd a koronavírus-járvány ideje alatt Konakion-ampullát (K-vitamintartalmú csecsemőgyógyszer – a szerk.), nem lesz-e bármi akadálya annak, hogy a baba megkapja a kötelező védőoltásokat, hogy hozzá tudunk-e majd jutni tápszerhez, ha esetleg nem tudnék szoptatni. Érdekes módon korábban egyáltalán nem aggódtam azon, hogy tudok-e majd szoptatni, de most, emiatt, igen…

Viták a nagyszülőkkel

Két hete a koronavírus-járvány miatt nem megyünk sehová a férjemmel, és mivel mindketten introvertáltak vagyunk, őszintén szólva jól bírjuk az otthonlétet. Inkább a szüleim miatt szoktam aggódni, akik hetven körüliek, és nem veszik ennyire komolyan a helyzetet, mint mi. Ma is összevesztem telefonon az apukámmal, aki simán BKV-zott, jól ki is borultam…

Mi eleve úgy terveztük, hogy eleinte hármasban leszünk, és majd szólunk, ha készen állunk a rokonlátogatásra. Most a helyzet „megoldotta” ezt a kérdést. Tudom, hogy hülyeség, de szinte lelkiismeret-furdalásom van, olyan érzésem van, mintha én idéztem volna elő ezt a helyzetet.

A húgomék katonai karanténban

Egy dologban szigorúak leszünk: megmondtuk a szüleimnek, hogy csak akkor jöhetnek majd babalátogatóba, ha előtte két hétig nem jártak sehol. Egyébként pedig marad a Skype, ami a mi családunkban nem szokatlan módja a nagyszülő-unoka kapcsolattartásnak, hiszen a húgom Spanyolországban él az egyéves kisfiával: ők konkrétan már katonai karanténban vannak az ottani koronavírus-járvány miatt...

6+1 természetes immunerősítő, amit mindenképp tarts otthon a koronavírus idején: