Tényleg ennyire fontos a kollagén, és ha igen, mit érdemes tudni róla? Kollagén-kisokos Petneházy Nóra közreműködésével

Március 6-tól már megvásárolható a 2025-ös tavaszi Éva magazin!
Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.
A kollagének a fehérjék egyik típusát jelentik, egészen pontosan a legnagyobb fehérjemolekulák, és testünk 30%-át építik fel. „Érdemes rájuk úgy gondolni, mint kis építőkockákra, amelyek különböző aminosavprofilokból állnak, melyek legjellemzőbb kombinációja a glicin, a prolin és a hidroxiprolin lizin. 28 különböző típusa van a kollagénnek, és ezek a különböző típusok más-más helyeken találhatók” – kezdi Petneházy Nóra, majd azzal folytatja, hogy a legnépszerűbb az egyes típusú, ami a bőrben, kötőszövetekben, csontban, inakban és szalagokban található meg. A kettes típusú van az ízületekben, a hármas pedig az izmokban, az artériában, illetve a belső szervekben. A kollagén egyfajta ragasztó, amely segít ruganyossá tenni az adott területeket. Ezért is szokták gyakran hialuronsavval párosítani az étrend-kiegészítésben, mert így még jobban megkötik a vizet, és még erőteljesebben érvényesül a funkciójuk.
KOLLAGÉNBEN GAZDAG ÉTREND?
„Azért jó, ha tudod, hogy melyik miben van, mert akkor a táplálkozásoddal is könnyebben be tudod juttatni, és az ételnek mindig jobb a biohasznosulása, mint bármilyen étrend-kiegészítőnek. De fontos megjegyezni, hogy a kollagént az állati eredetű források tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben és a legelőnyösebb aminosavprofilban. Viszont nem kifejezetten a húsok (tehát az izmok), mert azokban egyrészt kevesebb kollagén van, másrészt azok a 3-as típusúak, hanem a porcos, csontos, bőrös részek. A húsleves lassan főtt verziója például remek forrás, mert belekerül a bőrökből, porcokból, csontokból kifőtt kollagén is. Természetesen növényi alapanyagokkal is vihetsz be kollagént, de jóval kisebb mennyiségben és a minőség sem ugyanaz. Jó vegán kollagénforrások lehetnek a hüvelyesek, az olajos magvak és a sötétzöld levelű zöldségek.”

A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK LABIRINTUSA
A kollagénes étrend-kiegészítők egyben tartalmazzák a kollagénmolekulát, s a legnépszerűbbek a hidrolizált vagy a peptid formulák. „Ez a két szó valójában ugyanazt jelenti, és a lényege, hogy azt a nagy molekulát kisebb formában juttatjuk be vele – előemésztettnek is hívják, de természetesen nem a szó szoros értelmében –, és így könnyebben tud felszívódni” – magyarázza Nóra. A legnépszerűbbek a marhakollagén peptidek – mert ez tartalmazza a leghatékonyabb aminosavprofilt, azaz a legnagyobb százalékban (80) van benne glicin – vagy a halkollagén peptidek, a vegánok számára pedig főként szintetikusan készített kollagénformulák állnak rendelkezésre, amiket mikroorganizmusokból fejlesztenek ki.
A folytatás és a teljes cikk az ÉVA Magazin tavaszi lapszámában olvasható! Már kapható!
- "A kamaszlányok fele érzi magát kevésbé szépnek a social media hatására" - Megérkezett a Testkép podcast 3. évada B. Nagy Réka énekesnővel és Fóris Szandra pszichológussal A Testkép harmadik évadának nyitóepizódjában a közösségi média testképre gyakorolt hatásait vizsgáltuk szakértő vendégünkkel,...