Hizlal az alvás előtti képernyőzés. Itt a bizonyíték

kütyü,hízás Forrás: Getty Images
Mindannyiunkkal előfordul, hogy elalszunk a tévé előtt vagy az ágyban nyomkodjuk a telefont, de aki fogyni szeretne, annak sajnos le kell szoknia róla.

Teljesen világos, hogy a zakatoló gondolatokat, a szétstresszelt elmét időnként csak egy agyatlan film vagy sorozat képes lenyugtatni. Az ember lerogy a kanapéra vacsora után és csak félálomban kel fel onnan, hogy átbotorkáljon valahogy az ágyba (vagy a kanapén ébred reggel). Az is előfordul, hogy néhány emailt még megválaszolsz az ágyadban fekve és valahogy csak bekapcsolod a Netflixet. A legjobbakkal is előfordul. Ez a tanulmány azonban, amely a JAMA Internal Medicine nevéhez fűződik, konkrét összefüggést talált a mesterséges fény közelében való alvás (felkapcsolt lámpa, villódzó képernyő) és a hízás között, mondanunk sem kell, hogy nők esetében.

A kutatók több mint 43 ezer nőt (ami azért elég sok) kerestek meg az Egyesült Államokban és Puerto Ricóban. Azt kérdezték tőlük, hogy sötétben alszanak-e, esetleg egy kisebb éjszakai világítás mellett vagy a szobán kívülről szűrődik be valamilyen fény vagy konkrétan üzemben is van a tévé vagy valamilyen nagyobb lámpa. Megmérték a testtömegüket, a BMI-jüket és levették a méreteiket. Aztán öt évvel később újabb mérés következett. Az eredmény: azok a nők, akik égő lámpa vagy bekapcsolt tévé mellett alszanak, 17 százalékkal nagyobb valószínűséggel szedtek fel legalább 5 kilót ebben az ötéves időszakban. A kívülről beszűrődő fény és a hízás között kevésbé volt egyértelmű összefüggés. Az éjszakai fény használata és az esetleges hízás között pedig semmilyen összefüggést nem találtak. Ugyanezek az adatok érvényesültek akkor is, ha a kutatók más szempontokat is figyelembe vettek, amilyen például a bevitt kalóriák száma, a testedzés mértéke vagy az, hogy van-e a kutatási alanynak vele együtt élő házastársa és/vagy gyerekei.

kütyü,hízás
Forrás: Getty Images

A gyenge minőségű alvásról már ismert, hogy befolyásolhatja a testtömeget, de a tanulmány szerzői nem hittek abban, hogy ez lenne az egyetlen faktor. „A kevés vagy rossz alvás önmagában összefüggésbe hozható az elhízással, ez azonban önmagában nem magyarázza meg a mesterséges fénynek kitett alvó és a testtömeg kapcsolatát” – magyarázza Dale Sandler, a tanulmány társszerzője, járványügyi szakértő egy sajtóközleményben.

Egy másik társszerző, Chandra Jackson szerint az alvás miatti elhízás a hormonok működéséhez köthető. Szerinte genetikusan hozzá vagyunk szokva, hogy sötétben aludjunk, és ha kitesszük magunkat a mesterséges fénynek, azzal megbolondítjuk a hormonműködésünket, és így fogékonyabbá tesszük magunkat a hízásra.

A fogyni vágyók pontosan tudják, hogy az egyik legfontosabb teendő a listájukon, hogy átaludják az éjszakát. De ez a tanulmány azt állítja, hogy más alvási szokásokat is meg kell vizsgálnod. Kapcsold le a lámpákat, a tévét és a számítógépet, a telefonod legyen másik helyiségben. Ettől nem fogsz másnap reggelre ledobni öt kilót (ehhez kellenek azért további óvintézkedések is), de ha száműzöd a mesterséges fényeket a hálószobából, máris fontos lépést tettél a célod felé.

Nézd meg ezt a galériát is: