Mi a különbség a karantén és a szociális távolságtartás között?

szociális távolságtartás,koronavírus Forrás: Getty Images
A legtöbben nem karanténban vagyunk, hanem a szociális távolságtartást gyakoroljuk. Ezt csak azért mondom, mert túl gyakran használjuk a karantén szót arra a helyzetben, amiben vagyunk. Nézzük, mi a különbség:

Karantén

Más néven vesztegzár. A karanténban levő embert tesztelték koronavírusra, de még vár az eredményre vagy pozitív lett a tesztje. A karanténban levő ember nem hagyhatja el az otthonát (vagy ahol karanténban van).

Önkéntes karantén

Azokra használjuk ezt a kifejezést, akik fertőzött emberek társaságába kerül(het)tek, ezért úgy döntöttek, hogy bezárkóznak 14 napra. Aki karanténban van, a boltba sem megy ki, hanem online rendel élelmiszert és más szükséges kellékeket vagy barátok, családtagok vásárolnak be számára.

Ide tartoznak a 65 év fölötti vagy más okból veszélyeztetett emberek, akiknek a szobafogsága sajnos határozatlan ideig tart.

Izoláció

Amikor a páciens betegsége agresszíven fertőz. Ilyenkor sokkal szigorúbb óvintézkedést kell tenni, mint az önkéntes karantén esetén. A kórházi izolációban a dolgozók védőruhát viselnek, a betegnek maszkot kell viselnie, ha elhagyja a szobáját (például mert épp kórházba megy).

Szociális távolságtartás

Amikor a lehető legkisebbre csökkentjük a más emberekkel való érintkezést, akikkel nem élünk egy háztartásban.

  • Ha találkozunk valakivel utcán, boltban, akkor 2 méter távolságot tartunk tőle.
  • Elkerüljük a tömegeket (a tömegközlekedést is).
  • Nem fogunk senkivel kezet.
  • Ha bármilyen tünetünk van, otthon maradunk (ez azért is fontos, mert egy enyhe nátha esetén is gyengébb az immunrendszer, tehát más betegségeket is könnyebben lehet ilyenkor elkapni).
  • Az állam is a szociális távolságtartást segíti elő, amikor bezárja az iskolákat, múzeumokat, színházakat és más közintézményeket.
  • Ha vállalkozásod van, akkor a szociális távolságtartást gyakorlod, amikor megkéred az alkalmazottjaidat, hogy otthonról dolgozzanak.
  • Több országban megtiltották, hogy 5-nél vagy 10-nél több ember tartózkodjon egy helyen, és ez azt a hamis képzetet alakítja ki némely fejekben, miszerint 5-nél/10-nél kevesebb létszámú gyülekezés oké. Nem oké.

Leginkább maradj otthon. Ne hívj meg „megbízható barátokat” vacsorára. Lehet, hogy ők megbízhatók, de a vírus nem az és pont ilyenkor fertőz.

Nézd meg ezt a galériát is: