Jót tesz a sok csípős étel vagy pont, hogy árt? Mennyi egyáltalán a sok?

Borítókép: Jót tesz a sok csípős étel vagy pont, hogy árt? Mennyi egyáltalán a sok? Forrás: Pixabay.com/Englishlikenative
Van, aki még terhesen is megveszik érte; van, aki napi szinten, kanalazza mindenhez. Viszont olyan is akad, aki annyira nem bírja, hogy elsírja magát, ha csak egy csipetnyi az ételébe kerül. A csípős-mánia, az erős fűszerezés a magyar konyhában is nagyon népszerű; kérdés, vajon mennyit ehetünk belőlük büntetlenül.

Chili, jalapeno, Tabasco, vagy Erős Pista – akármivel is teszed csípőssé, paprikássá az ételed, egy dolog mindegyikben közös. Mégpedig a kapszaicin, ami minden paprika csípősségét adja. E vegyület szervezetünkre gyakorolt hatásait régóta vizsgálják, számtalan előnyös hatását bizonyítva. A kapszaicin védi a szív és az emésztőrendszer egészségét, segíthet megelőzni bizonyos rákfajták kialakulását. Emellett segíthet a fogyásban is, mivel serkenti az anyagcserét, és az étvágyat is csökkentheti, de ezekkel a hatásokkal kapcsolatban jelenleg is folynak még a kutatások.

Mindezeken túl fájdalomcsillapításra is használják, például egyes, külsőleg használandó, ízületi, illetve izomfájdalmakra ható készítményekben. A paprikafélékben emellett sok a C-vitamin is, ami szintén értékes táplálékká teszi őket.

Igen ám, de hol a határ?

Nem teszi-e tönkre a gyomrunkat, a nyelőcsövünket, ha túl sok csípőset eszünk? Abban a szakemberek is egyetértenek, hogy az érzékenyebb gyomrúaknak, gyomorégésre hajlamosaknak nem is ajánlottak az ilyen ételek; és a kevésbé érzékenyek se árt, ha képesek mértéket tartani.

A túlzásba vitt csípős ételek ugyanis még a teljesen egészséges embereknél is gyomorfájást, hasmenést okozhatnak. Bár a csípős szószok, ételek fogyasztására nincsen orvosilag javasolt, meghatározott mennyiség, mindenkinek érdemes figyelni a saját szervezete jelzéseit.

Kíváncsi vagy, mi az a 4 fűszer, amit a leghosszabb ideig élő emberek napi szinten fogyasztanak? Galériánkból megtudhatod!