Az indiai mutáns: csak idő kérdése, mikor érkezik meg hozzánk is – Jobban kell félnünk tőle, mint a brit mutánstól?

Borítókép: Az indiai mutáns: csak idő kérdése, mikor érkezik meg hozzánk is – Jobban kell félnünk tőle, mint a brit mutánstól? Forrás: Getty Images
Nem az a kérdés, hogy eljut-e Magyarországra, hanem az, hogy mikor jelenik meg itt is a koronavírus indiai variánsa. Bár egyelőre még keveset tudni róla; aggasztó, hogy a megjelenésével párhuzamosan futott fel újra, és tombol soha eddig nem látott csúcsokon a covid Indiában. Egyes szakértők szerint ezért azonban nem csak maga az új mutáns a felelős.

Amelyik mutáns Angliát eléri, átjut az európai kontinensre is, és nagy valószínűséggel eljut Magyarországra is, az eddigi tapasztalatok legalábbis erről tanúskodnak – nyilatkozta a napokban Dr. Rusvai Miklós virológus.

Angliában már a százat is meghaladja az indiai variánssal fertőződöttek száma, így a Boris Johnson vezette kabinet úgy úgy döntött, nem enged be az országba olyan utazókat, akik a belépés előtti 10 napban Indiában jártak. Brit állampolgárok hazatérhetnek ugyan, de számukra 10 napos karanténkötelezettséget léptettek életbe. A brit kormányfő pedig biztos, ami biztos; lemondta közelgő indiai utazását.

Amit az új mutánsról eddig tudni lehet

Az új, indiai „kettős mutáns” vírus onnan kapta a nevét, hogy két mutációt is hordoz, az L452R és az E484Q elnevezésűt, amelyek két ponton is megváltoztatják a tüskefehérjét. A korai kutatások - ezeket még nem vizsgálták felül - valószínűsítik, hogy az L452R mutáció lehetővé teszi, hogy a vírus stabilabban kötődjön a sejtekhez. A két új mutáció közül az egyik a jelek szerint fertőzőbbé tudja tenni a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje a már beoltott, avagy a fertőzésből felépült emberek szervezetének védelmét.

A mutáns vírus tüneteiben nem különbözik az eddig megismertektől.

Izraeli szakértők előzetes vizsgálatai szerint a Pfizer vakcinája hatékony ugyan ellene, ám kevésbé eredményesen, mint a korábbi variánsokkal szemben.

A kettős mutáns vírus december vége felé ütötte fel a fejét az India nyugati részén fekvő Mahárástra államban. Eleinte viszonylag lassan terjedt, de aztán erőre kapott, és februártól számítva harmincszorosára növelte a napi vírusfertőzések számát.

A dél-ázsiai állam április 21-én már 314,835 új fertőzöttet jelentett; mellyel India világrekorder lett: soha ennyi új koronavírusos megbetegedést nem közöltek még a világon, egy nap leforgása alatt. Az indiai kórházak súlyos kapacitás – és oxigénhiánnyal küzdenek. Egyes járványügyi szakértők szerint a vírus elszabadulásáért azonban nem csak az új mutáns tehető felelőssé; a távolságtartás hiányától kezdve a hanyag, központi járványkezelésen át több, egyéb oka is van. A Kumb Mela hindu vallási ünnep keretében például milliók zarándokoltak el és – helyi rendőrségi beszámolók szerint - vagy 650 ezren mártóztak meg a Gangesz folyó szentnek tartott vizében; április közepén.

Hamarosan nyithatnak itthon a teraszok, és lassan talán az éttermek is. Ezekre a dolgokra továbbra se árt figyelned, ha étterembe látogatsz!