futás télen, karácsony, ünnepek, futás karácsonykor Forrás: Sergio Locatelli / Unsplash

Így segít a futás az ünnepek túlélésében!

A karácsony és az új év közti időszak van, akinek pihentető másoknak viszont egyenesen túlzsúfolt, fárasztó például a sokféle családi elvárás és kötelezettség miatt…de mennyivel könnyebb ezeket a napokat túlélni, ha futó vagy!

Önmagában az, ha friss levegőn futsz tökéletes ellenszere mindenféle karácsonyi túlzásnak, és persze jótékonyan hat a testi és lelki egészségre. De lehet ezt még fokozni tudatosan ezekben a napokban kifejezetten azért, hogy az esetlegesen felmerülő feszültségek és nehézségek viselhetőbbek legyenek.

Fuss korán reggel!

Mielőtt belevetnéd magad az ünneppel kapcsolatos napi tennivalók sorába, menj el futni. Már csak azért is, mert így biztosan nem marad ki az edzés, meg persze azért is, mert a pozitív napindítás szépen beállítja a nap keretét. Lehet, hogy a következő lépés az ünnepi fogások előkészítése lesz, netán ajándékok csomagolása, aztán pedig a rokonság vendégeskedése vagy látogatása, de biztosak vagyunk benne, hogy minden ilyesfajta - nem mindenki számára kellemes - helyzet sokkal jobban tolerálható, ha előtte kvázi kifutottad magad.

Fogyassz mértékkel!

A túlfogyasztás ebben az időszakban még jellemzőbb, mint bármikor máskor. Tudjuk és tapasztaljuk magunk is, hogy bizony nehéz a napi kalóriaszükségletet nem túl lépni (extrém módon). A futás abban is segít ezekben a napokban, hogy rögtön kompenzálni lehet mozgással a többletfogyasztást. Az előző napi ebéd vagy vacsora ledolgozása másnap reggel meg is kezdődhet. Mindemellett döntsd el, hogy idén lesz az a karácsony, amikor nem szedsz fel plusz kilókat!